Forskere genanvender brugt tøj som “aerogel”, et supermateriale der kan hjælpe med at stoppe sårblødning

Bomuldsbaseret stofaffald har en lang række anvendelser, der spænder bredt. Forskere fra National University of Singapore (NUS) har opdaget, og demonstreret at denne type affald kan omdannes til bomulds-aerogeler, der har deres egne praktiske anvendelser.

Disse bomulds aerogels, som består af bomuld og cellulose og overtrukket med chitosan, er en markant forbedring i forhold til papiraffaldets aerogeler, som holdet tidligere havde arbejdet på. Ifølge Dr. Hai Minh Duong, en lektor ved Institut for Maskinteknik, har bomulds-aeroglerne forskellige ønskelige kvaliteter, såsom at være ultralette, meget komprimerbare og stærkere. Alle disse egenskaber kombineret gør dem mere egnede til masseproduktion.

Aerogel
Aerogel

Af bomulds aerogel’s anvendelser har Duong, og hans kolleger fundet materialet til at være yderst effektivt til at kontrollere blødning, og isolerende varme.

Fordi de er biokompatible, kan hver aerogel pellet let integreres i eksisterende blødningsstyringsenheder. Når bomulds aerogel’s er i brug, kan de udvides til op til 16 gange deres oprindelige størrelse på mindre end fem sekunder – alt uden at gå på kompromis med deres strukturelle integritet. Desuden gør de hurtige ekspansions- og absorptionshastigheder af bomulds-aerogellerne dem mere effektive, til at kontrollere blødning end cellulosebaserede svampe.

Med hensyn til deres potentiale som varmeisolering arbejdede teamet sammen med DSO National Laboratories for at lave en termisk jakke til militære kantiner. Det resulterende produkt var et 200 gram isolerende materiale, der kunne opretholde de nærfrosne temperaturer af knust is og flydende vand i over fire timer. Jakken’s isolerende egenskaber blev noteret for at være på niveau med vakuumflasker, og bedre end kommercielle isolerede vandflasker. Jakken er dog lettere og meget billigere at producere end nogen af ​​disse flasker, hvilket gør det mere fordelagtigt for soldater at engagere sig i anstrengende fysiske aktiviteter.

Udover disse spår teamet bomulds-aerogelsne, mange andre kommercielle og industrielle anvendelser.

Fakta om bomuld

  • Selvom bomuld er bionedbrydelig naturlig fiber er det en af ​​de mest miljøskadelige og krævende afgrøder i verden.
  • Omkring 25 procent af verdens insekticider og 10 procent af pesticider udnyttes af bomuldsindustrien. Økologisk bomuld er tilgængelig, selv om den er meget dyrere end almindelig bomuld.
  • En enkelt bomuldst-shirt kan kræve så meget som op til 700 liter vand at producere

Kilde:sciencedaily.com

Forfatter: Redaktionen på ecolove