Yogatimer for børn styres i høj grad af fortællinger og leg. Fortællingerne er eventyr, hvor yogastillingerne er en del af det som foregår i eventyret. Det vil sige, at børn enten skal stå rette som et træ, flyve som ravne eller springe som en kanin. Derudover lærer børn også hvordan de finder ro og kobler fra. 

Til børneyoga er det fantasien der baner vejen frem. Den er ideel for at gøre yogaen spændene nok til, at man kan fange børns interesse. Derfor fortæller børneyoga-instruktøren Arenze Fischer altid historier når hun har sine børnehold. Hun kan alle sine historier udenad og tilpasser dem til de forskellige aldersgrupper. De små børn er mest interesseret når historierne bliver gentaget og de får hjælp fra billeder og rekvisitter. Større børn foretrækker at blive udfordret og undervist igennem timen. De større børn lærer for eksempel ting om skoven og dens dyr, når de igennem yoga skal stå rette som træer, eller lege at de er skovens forskellige dyr.

Arenze Fischer har blandt andet et hold med seks piger fra fire til ni år, og hun fortæller, at de nye yngste piger, som kan have svært ved at koncentrere sig i starten, får lov til at lege på sin yogamåtte i fred, så længe de ikke forstyrrer. Yogamåtten kan nemlig hurtigt friste til en masse kolbøtter og andre sjove ting. Men normalt, når historien tager en drejning, så bliver det nye barn igen interesseret og fortsætter igen med resten af holdet.

’Mange af børnene kan ikke ligge helt stille i starten, men når de har været her nogle gange går det lettere. Børn er i modsætning til voksne meget direkte, og hvis man ikke får deres opmærksomhed, går de bare. Derfor er det vigtigt, at man fastholder dem ved at bruge deres fantasi. Det største for børnene er, hvis vi kan finde på positurer sammen,’ fortæller Arenze Fischer, som har været yogainstruktør i mere end ti år. For omkring to år siden begyndte hun at undervise i børneyoga på Familieskolen i København. Hun blev inspireret af sin datter, som begyndte at efterligne yogaen derhjemme, allerede da hun var halvandet år.

Børnene kommer selv med initiativer til yogahistorier og positioner

Men det er ikke kun børnene som får lov til at høre om fantasihistorier. Arenze Fischer får også inspiration fra børnene, når de i starten af hver session fortæller om sine yndlingsdyr, som senere vil blive brugt som yogastillinger. Arenze Fischer tager udgangspunkt i yogaens oprindelige positioner og tilpasser dem herefter til børnenes ønsker, kroppe og til historien som fortælles. For eksempel er yogastillingen ’hunden’ blevet til et bjerg, og ’krigeren’ er blevet til en god troldmand.

’Jeg havde et hold med en dreng, hvis yndlingsdyr var en eghjort, Danmarks største bille. Familien havde årskort til ZOO, og hver gang til yoga kom han med et helt nyt, fantastisk dyr,’ siger hun.

Andre gange foregår timen med at flyve som ugler, eller at være ræve eller kaniner.

En af pigernes yndlingspositioner er enhjørningen. Den laver børnene ved, at de kigger koncentreret på en finger, som de fører fra strakt arm op til midt i panden, hvorefter de kravler, løber, ridder og flyver videre i nye stillinger.

Børnene lærer at koble fra og finde ro

Der er nogle forældre der kigger på, andre forældre slapper af med en kop kaffe på en café, resten er ofte ude og handle ind. Normalt er det mødrene, som opfordrer sine børn til at begynde til yoga. Der er faktisk langt flere drenge der går til børneyoga, end mænd der går på voksenhold. Drengene skal normalt overtales lidt mere end pigerne, men de bliver ofte meget glade for det. Yogainstruktørens indtryk er, at interessen for yoga stiger, også hos mændene.

Når yogatimen er ved at være omme, slutter eventyret af med en lille yogasøvn, hvor børnene ligger under tæpper på hver sin måtte og slapper af. De skal ligge helt stille og strakte, så deres bamse på maven ikke falder ned. Med yogasøvnen kan børnene nå at sluge alle de nye indtryk fra historien og forstille sig et stort hvidt klart lys midt i deres hjerter.

’Det er her, børneyoga især adskiller sig fra leg. Det handler også om at give børnene værktøjer til at kunne slappe af og finde ro, når det hele bliver for meget. Det er det vigtigste: Ro. Nogle af dem begynder endda at hjælpe forældrene med at koble fra,’ siger Arenze Fischer.

Kilde: www.børneyoga.nu

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk