Boller i karry

Boller i karry er en klassisk indisk ret som vi dansker har taget til os. Jeg fortrækker at lave min boller med kyllingkød og boghvedemel så retten er glutenfri.

Som alle andre økologiske dyr, har også kyllinger adgang til udendørs arealer med græs eller anden plantevækst. Kyllinger i økologisk produktion skal være af langsomt voksende racer, således at de får en naturlig udvikling og undgår smertefulde benproblemer.

Boller i karry

 4 personer

 40 minutter

Ingredienser

  • 300 g hakket kylling kød
  • 3⁄4 tsk groft salt
  • 1 spsk fintrevet zittauerløg
  • friskkværnet peber
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 4 spsk boghvedemel
  • vand
  • groft salt
  • eventuelt løvstikke eller selleritop

Karry sauce:

  • kokosolie til stegning
  • 1⁄2 dl finthakket zittauerløg
  • 2 tsk karry
  • 1 lille skrællet æble fx. belle de boskoop
  • 2 1⁄2 spsk boghvedemel
  • 6 dl kogevand fra kødbollerne
  • 1⁄2 tsk tørret estragon

Tilbehør:

  • 4 dl løse ris, brug gerne brune ris (320 g)
  • 25 g kokosmel
  • 125 g bananer i stykker
  • 200 g agurker
  • 2 hårdkogte æg
  • 50 g rosiner

Fremgangsmåde

Fars:

  1. Rør det hakkede kød med salt, til farsen er sej i ca. 1 min.  
  2. Tilsæt løg, peber, æg og rør det sammen.
  3. Rør mælken i lidt efter lidt og rør melet i. 
  4. Stil farsen tildækket i køleskabet i ca. ½ time.
  5. Bring vand tilsat salt i kog i en stor gryde med stor overflade.
  6. Læg evt. kryddergrønt i kogevandet.
  7. Rør farsen godt igennem.
  8. Dyp en spiseske i det kogende vand og form farsen til en bolle med ske og hånd. Læg den i det kogende vand.  Dæmp varmen når alle bollerne er i gryden og kog bollerne til de føles stive, ca. 8-10 min. 
  9. Tag kødbollerne op med en hulske og læg dem til afdrypning i en sigte. Kog resten af bollerne.

Karrysauce:

  1. Lad smørret smelte ved kraftig varme men uden at det bruner. 
  2. Svits løgene i ca. 1 min. uden at de tager farve. 
  3. Skru ned til jævn varme og drys karry og fintrevet æble i og lad det svitse med i ca. 1 min. 
  4. Drys melet over og rør til det er helt opsuget.
  5. Hæld lidt siet kogevand ved under konstant piskning. 
  6. Tilsæt resten af det afmålte kogevand samt estragon.
  7. Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. 
  8. Smag til og varm kødbollerne i saucen.
  9. Kog risene efter anvisningen på emballagen og server.