Foråret er kommet, og med det følger et udvalg af grøntsager som er i sæson lige nu. Én af dem er spinat, som i de næste måneder er på sit bedste – og så gør det heller ikke noget, at det er en grøntsag fuld af vitaminer og mineraler.

BBC Good Food har skrevet lidt om de ernæringsmæssige fordele ved spinat, som i øvrigt er i familie med beder, bladbeder og quinoa.

Spinat er bl.a. rig på jern, som især er vigtig for at de røde blodceller kan transportere ilt rundt i kroppen. Derudover er spinat en god kilde til mangan, magnesium, og B2-vitamin (riboflavin), ligesom der er et stort indhold af K-vitamin, som binder calcium til knoglerne. Den flotte mørkegrønne farve i spinaten er et tegn på et højt indhold af phyto-kemikalier, som har anti-inflammatorisk og kræfthæmmende virkning.

I spinat findes der også store mængder af:

A-vitamin, som bl.a. har betydning for øjnenes funktion, ligesom det er vigtigt for hud, hår og negle.

C-vitamin, som har indvirkning på immunforsvaret og beskytter mod bakterier, samt fremmer heling. Derudover medvirker det til dannelse af kollagen i bindevævet, hvilket bl.a. gør huden mere elastisk.

Folsyre, som bl.a. er nødvendig for produktionen af de røde blodlegemer og dannelsen af aminosyrer. Folsyre har desuden betydning for fertilitet hos både mænd og kvinder.

Så spis masser af frisk spinat mens vi har det – men kig efter øko-mærket, for spinat er en af de 12 grøntsager med højest niveau af pesticider.

Kilde: //www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-spinach

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk