Tilskynd dyrelivet i din have med disse råd og vejledninger. Med et par små ændringer i den måde du administrerer din have på, kan du være med til at medføre store fordele for de skabninger der kalder det deres hjem.

At øge biodiversiteten i din have behøver ikke at være hårdt eller kompromittere den måde, din have ser ud på.

Valg af de rigtige blomster

Blomster giver pollen og nektar til bier, sommerfugle og andre insekter, der udfører den vitale befrugtningsopgave – frø- og frugtproduktion ville falde dramatisk uden dem. Undgå for mange stærkt opdrættede sorter der blomster sent eller dobbelt blomstre, hvoraf de fleste indeholder lidt eller ingen pollen eller nektar.

Vælg planter, der leverer pollen og nektar i en så lang sæson som muligt, fra forår (krokus og Mahonia for eksempel) til efterår (tusindfryd og margerit, almindelig sankthansurt og vedbend, som er særlig sent til at blomstre og kan give mad til den tidlige vinter).

Dyrk en blanding af træer og buske

Dyrk en række træer, buske og klatrere eller en blandet hæk for at give føde og ly. Forskellige undersøgelser viser måske ikke overraskende, at større planter, især træer, understøtter mere dyreliv. Ud over at give føde i form af blomster, frugter og frø giver de, mulighed for ly og læ til havedyr, lige fra insekter til større arter såsom fugle.

Små træer og buske, der er gode til at blomstere og give bær, inkluderer røn, æble, hylde, sorttorn og tjørn – og ikke kun vores oprindelige arter. Frugttræer understøtter en række oprindelige arter og kan forsørge dem, samtidig med at de forsyner dig med en nyttig afgrøde.

Pas godt på ældre træer

Hvis din have er for lille til store træer, skal du få nogle plantet i nabolaget og beskytte dem, der allerede er der – store gadetræer giver et vigtigt levested for en række vilde dyr, der kan besøge nærliggende haver, mens de spiser. Dyrelivet respekterer sjældent havegrænser: prøv at se på din egen grund som en del af et bredere netværk af sammenkoblede haver og grønne områder.

Tilsæt vand

Ideelt set grav en dam, men en beholder med vand er tilstrækkelig. Den nemmeste måde at tilføje dyreliv til en have på er at installere en dam, uanset hvor lille den er – en stor gryde eller en stor havespand vil også kunne klare opgaven.

Ideelt set må du ikke tilføje fisk til en dam primært pga. dyrelivet (de spiser alt, hvad der bevæger sig), og hvis du kan modstå fristelse, skal du lade vandplanter kolonisere naturligt. Sørg for, at damme har mindst en skrånende side for at give dyrene en nem vej op. De fleste vilde dyr, herunder padder som salamander og frøer, kan bedst lide at opholde sig i lavvandede vand.

Skønt lille vandbad
Skønt lille vandbad

Efterlad en bunke dødt træ på et skyggefuldt sted

Råddent træ giver et stadig sjældnere habitat til en række dyrearter, der lever på landet, såsom hjorte og barkbiller samt deres føde, -og mange svampearter. Det giver læ- og dvale-steder. Alt ubehandlet eller umalet træ er velegnet, selvom store naturlige træstammer er bedst, og ideelt set delvis nedgravet. Tømmerbunker kan se ret arkitektoniske og rustikke ud, selvom mange mennesker foretrækker at gemme dem af vejen.

Fin habitat til en række dyrearter
Fin habitat til en række dyrearter

Kompost, Kompost, Kompost

Kompostering af dit haveaffald hjælper alle dine haveplanter og vilde dyr, da det fremskynder den naturlige genanvendelse af næringsstoffer ved at udnytte naturlige nedbrydningsorganismer, især svampe og jordbakterier.

Hvorfor kompost?

Kompost giver sund jord, hvilket er godt for alt, der lever i det og vokser på det

  • Det er en fremragende barkflis
  • Det er gratis og let at producere
  • I modsætning til organisk materiale importeret fra andre steder kommer det uden emballage eller ‘CO2’
  • Kompostbunker skjuler også mange små skabninger (og nogle større, som snegle-elskende slanger), der nyder varmen frigivet ved nedbrydning.

Giv mad og vand til fuglene hele året

Havefugle er nogle af de mest iøjnefaldende i haven og kan let tiltrækkes med supplerende fodring. I løbet af vinteren kan supplerende mad betyde forskellen mellem liv og død for mange, især når vinteren er særlig kold.

Ideelt set kan du tilbyde en blanding af mad som peanuts, solsikke frø, køkkenrester og fedtkugler eller frøblandinger for at supplere deres naturlig føde. Glem ikke at en forsyning med rent frostfri vand er lige så vigtigt for fuglende – og sørg for at foderbræt eller lign. ikke er tilgængelige for katte.

mad til vinteren
mad til vinteren

En balance mellem ryddeligt og naturligt

Dette betyder ikke, at din have skal se rodet ud, men bunker af blade og kvistede giver både mad og levested for mange arter. Hvis du lader stauder uklippede over vinteren, kan deres hule stængler beskytte dvaleinsekter. Stenbunker udgør også et godt habitat, især som dvale for krybdyr og padder – gem bunkerne væk i skjulte hjørner, bag huset eller endda bag skuret.

Lad græsplænen gro

Hvis du ikke har plads til eller ikke vil have en vildtvoksende græsplæne, så lad blot et hjørne gro vildt, som vil give husly til små pattedyr som forskellige mus, samt mad til sommerfugl larver – ikke alle spiser kål eller brændenælder, i modsætning til almindelig tro.

En bæredygtig have for at beskytte dyrelivet

Bæredygtighed er et miljøord, der simpelthen betyder at minimere din brug af begrænsede ressourcer (såsom olie) til fordel for dem, der kontinuerligt produceres af naturlige processer (kraft fra vindmøller eller som at bruge din egen kompost).

Syntetiske pesticider er ikke kun giftige for de målrettede “skadedyr”, de er ekstremt energiintensive at producere og rammer langt flere arter end tiltænkt. Så brug dem som en sidste udvej. Undgå tørv-baserede komposter, vælg bæredygtigt træ til havemøbler, genbrug alt hvad du kan, og spar vand, hvor det er muligt – alt dette er mere bæredygtige former for havearbejde. Det hjælper med at sikre, at din have gavner og hjælper verden.

Spred vilde frø for at skabe en smuk blomstereng

Enge er simpelthen blandinger af græs og vilde blomster. Vi har mistet 96% af vores forskelligartede, artsrige enge siden 1950’erne, så genskabelse af dem i haven kan hjælpe med at afhjælpe balancen. De er gode til insekter, de har lav vedligeholdelse, og de er et godt, mere naturligt alternativ til en arbejdskrævende græsplæne. Årlige enge har en blanding af årlige vilde blomster som valmuer, Nigella, majsblomster og etårige græs; de vil også kunne gro i udpint jord, men en passende frø-blanding skal normalt sås hvert år.

Flerårige enge har flere permanente planter som smørblomster, Glansmispel og leucanthemum. De har brug for relativt dårlig jord, da dette giver vildblomster mulighed for at konkurrere med græsset, herunder Yellow rattle, en naturlig etårig sort, som delvis er en parasit for græsset. Lav stier i græsplænen og inviterer til udforskning af dyrelivet.

Stisystem i haven
Stisystem i haven

Lav en lille stenbunke

Stejl skrånende jord, klipper og stenede områder understøtter naturligt flere arter af planter og dyr tilpasset til at overleve i områder med fattige, mangelfulde jordarter. Deres have ækvivalenter er klippehaver og grusbede; plantet godt har disse en lav vedligeholdelse, og har mindre brug for vanding og tiltrækker dyreliv såsom murbiere. De gavner haven ved at bestøve frugttræer og buske.

Læs også:

FJERN KÅLLARVER I HAVEN MED MÆLK

12 GRUNDE TIL AT PLANTE EN BÆREDYGTIG KLØVER GRÆSPLÆNE

Forfatter: Redaktionen på ecolove