Den velfriseret græsplæne er fortid – her er hvorfor vi bør elske en kløver græsplæne i stedet?

Den velpassede, grønne græsplæne er stadig den traditionsprægede haveejers ideal, men med stigende resurse- og miljøbevidsthed vil billedet ændre sig. Mindre brug af kemikalier for at holde uønskede ukrudtsarter væk fra plænerne og mindre eller ingen brug af kunstgødning vil ændre græsplænernes udseende. Tokimbladede planter og mosser, som kan klare jævnlig klipning, vil indfinde sig. Slås græsset kun sjældent, fx to til tre gange årligt, opstår en ny type beplantning, en blomstereng.

Fakta:

I 2017 indkøbte butikkerne pesticider med i alt 20 ton aktivstoffer til privat brug, og det er et lille fald på knap 0,3 ton i forhold til året før. Det viser Miljøstyrelsens årlige opgørelse over detailhandlens indkøb af pesticider.

1. Det er tørkebestandigt

På grund af kløverens dybe rødder har det brug for meget mindre vand end græs. Kløver er ekstrem tørke resistent plante og vil holde sin smukke grøn farve selv under de varmeste og tørreste dele af sommeren.

2. Det er billigt

Kløver frø til græsplænen er billig; den gennemsnitlige pris er omkring 300 kr for en have på 400 kvardratmeter. Du vil også bruge meget mindre vand, produkter og vedligeholdelse. Og for dem, der har bekæmpet kløver hele tiden: Stop med at kæmpe, lad det vokse, og det er dit gratis.

3. Det kræver ingen befrugtning

Kløver er en bælgplante, og som henter kvælstof ud af luften og frigive det i jorden, som gødning. Hvis du tilføjer kløver til en græsplæne, vil det arbejde for at befrugte den eksisterende græsplæne; på egen hånd kræver det ingen yderligere gødning.

4. Det blomstrer

Selv den mest veltrimmede have kan ikke præstere den samme enkelthed og finesse som en vildt blomstrende sommereng.

5. Det tiltrækker pollinerende insekter

Disse blomster tilrækker bier, og alle ved, at bierne har brug for vores hjælp. Hver femte danske bifamilie døde i løbet af vinteren 2017. Således var 2017 fjerde år i træk, at bidøden voksede. Det viser Danmarks Biavlerforenings årlige vintertabsundersøgelse.

6. Men det kan også være fri for bier

Når det er sagt, hvis du er bekymret for bistik, er der andre muligheder. Man kan vælge en mikrokløver eller bare klippe kløveren, når den er i blomst.

7. Det vokser i dårlig jord

Dårlig jord er ikke noget problem for kløver, på grund af det faktum, at det leverer sine egne næringsstoffer.

8. Det modstår dit kæledyrs urin

Mens græsplæner er modtagelige for brune pletter fra kæledyrs urin, bliver kløver ikke påvirket af det.

9. Det modstår rødme og meldug

Meldug og svamp! disse sygdomme volder græsplænen problemer, gør dem grimme og har behov for behandling. Kløver er ikke underlagt disse problemer.

10. Det behøver ikke ukrudtsmiddel

Da kløver udkonkurrerer bredbladet ukrudtsplanter, behøver du ikke at sprøjte jorden med giftige ukrudtsdræbende ting.

11. Det har ikke brug for sprøjetegift

Kløver modstår også insekter samt skadedyr, så det er heller ikke nødvendigt at sprøjte jorden med giftige insektsdræbende ting.

12. Det skal sjældent klippes

Afhængigt af hvilken slags kløver du planter og hvad du kan lide, skal kløverne klippes meget sjældent – så sjældent som to gange om året.

God fornøjelse med at anlægge din nye kløver græsplæne..

Forfatter: Redaktionen på ecolove