Det kan sagtens lade sig gøre at servere økologiske måltider til børnene i Danmarks daginstitutioner, uden at det er dyrere end de konventionelle måltider, det viser en ny udredning lavet af Fødevareministeriet. Fidusen er blot, at der skal være større fokus på grove grøntsager end på kødet. Det skriver Økologisk Landsforening.

Det er nu bevist, at kommunerne ikke behøver at betale flere penge for at børnemaden i de forskellige daginstitutioner bliver økologisk. Det bekræfter en ny udredning, hvilken Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet har lavet for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Det eneste det kræver, for at servere økologiske måltider på det gamle budget er, at der bliver serveret flere grove grøntsager og mindre kød. Derudover kræver det at køkkenerne omlægger sine indkøb, så de får sæson-prægede grøntsager, det fortæller lektor Jørgen Dejgård Jensen, som har foretaget beregningerne til Politikken.

’Konkret handler det om, at man kan bruge mere kål, gulerødder og andre rodfrugter i maden i stedet for mange tomater og agurker. Det mætter noget mere og er ikke så dyrt per gram som de vandholdige grøntsager. Og hvis man også skifter noget af kødet ud med de grovere grøntsager og noget fuldkornsbrød, bringer det de samlede omkostninger til de økologiske varer så langt ned, at der ikke vil være den store forskel, i forhold til hvad man bruger i dag,’ siger han.

En ny kostsammensætning

Hos Økologisk Landsforening mener projektlederen Dorthe Kloppenborg, der blandt andet hjælper køkkener med at omlægge til økologi, at udrednningen er en god og realistisk idé.

’Et lavere kødforbrug og større fokus på årstidens grove grøntsager er netop nogle af de vigtigste værktøjer for de knap 1.000 køkkener med Det Økologiske Spisemærke og øvrige køkkener, der arbejder med økologi, rundt omkring i landet. Derudover arbejder mange af dem også med at mindske madspild og lave mest muligt mad fra bunden. Det giver ikke alene bedre økonomi, men også bedre måltider,’ siger hun.

Beregningerne tager for det første udgangspunkt i daginstitutioner og er lavet efter landets gennemsnit på lige under 13 kr. om dagen pr barn. Dette budget kan økologien altså overtage, hvis indkøbsvanerne ændres til, at man køber flere sæson-relaterede grove grøntsager end kød. Hvis man fortsat køber meget kød og ikke laver disse ændringer, vil det koste over 18 per barn.

’Hvis man bare skifter konventionelle varer ud med økologiske, vil det jo koste noget mere, ganske enkelt fordi de er dyrere,’ siger Jørgen Dejgård Jensen til Politiken.

Vedvarende støtte til omlægning af køkkener

Besparelserne ved at ændre sammensætningen af måltiderne, kan institutionerne støde på, lige meget om de vælger at omlægge til økologi eller ej. I så fald vil de kunne sænke prisen pr barn ned på under 10 kr., er der blevet vurderet i udredningen. Men for fødevareministeren Dan Jørgensen (S), vil økologi altid være en af de ting, som er værd at stræbe efter.

’Vi har en ambition om at omlægge den danske fødevareproduktion til dobbelt så meget økologi i fremtiden. Skal vi have det, kræver det noget efterspørgsel, som delvis vil kunne drives af de 800.000 daglige måltider, som bliver serveret fra offentlige køkkener i dag, siger fødevareministeren, der vil fastholde den statslige støtte til kommunernes udgifter i forbindelse med overgangen til økologi, når han først i det nye år fremlægger en revideret udgave af regeringens økologiske handlingsplan,’ siger han.