Børn får ofte infektioner i løbet af vinteren, men infektionerne bør slet ikke behandles med antibiotika, som man før har regnet med. Det har kampagnen ’Antibiotika Eller Ej’ netop offentliggjort, det skriver politikken.

Infektioner såsom forkølelse, ondt i halsen, mellemørebetændelse og hoste er ofte det som børn lider under i løbet af vinteren. Infektioner, som man ikke behøver at give antibiotika for. Antibiotika virker nemlig ikke på virusinfektioner, og er ikke nødvendig under lette bakterieinfektioner, fordi disse infektioner naturligt forsvinder igen.

Det er vigtigt at vide, at antibiotika ikke altid kun helbredelig, i nogle tilfælde kan det faktisk være mere skadeligt end gavnligt. Det viser sig, at hvert 14. barn som behandles med antibiotika får bivirkninger som opkast, dårlig mave, mavesmerter og udslet. Og det må også gøres klart, at antibiotika øger risikoen for resistente bakterier.

På grund af alt dette, anbefales det nu, at børn ikke bliver behandlet med antibiotika medmindre det er strengt nødvendigt. Her er et par råd, som kan hjælpe dit barn, hvis det lider af en af ovenstående sygdomme.

Mellemørebetændelse:

Symptomerne ved mellemørebetændelse er, at barnet har ondt i ørerne, har feber og er urolig eller ked af det. Der kan også være væske i ørerne og et par dage hvor barnet har svært ved at høre. Normalt er det en virus som gør at barnet få mellemørebetændelse, men i nogle tilfælde kan det også være en infektion med bakterier.

  • Barnet har brug for smertestillende medicin i form af paracetamol to-tre gange i døgnet. Husk at dosere efter barnets alder og vægt.
  • Læg et par ekstra puder under barnets hoved, eller lad barnet sidde op, da hovedet skal være højt for at mindske trykket for ørerne.
  • Næsedråber eller næsespray (prøv med en naturlig næsespray med saltvand), kan lette trykket og dermed smerterne.

Hvis barnet har væske i ørerne (øreflåd) i mere end 24 timer, eller hvis barnet har smerter i op til 2-3 dage, så skal det til lægen.

Forkølelse:

Hvis dit barn lider af snot, hoste, træthed, ondt i halsen, er hæs eller har feber, så har det fået en virus med forkølelse, hvilket er den mest normale sygdom hos små børn.

  • Igen kan det hjælpe barnet at ligge højt med hovedet eller at sidde op. Det letter trykket for ørerne og bihulerne.
  •  Hvis barnet har ondt i halsen og dermed får smerter ved at synke, så server is, kold yoghurt eller lun mælk 2-3 gange om dagen. Husk at måltiderne skal tilpasses efter alder og vægt.
  • Hvis det er nødvendigt, så giv dit barn smertestillende medicin i form af paracetamol to-tre gange om dagen. Husk at dosere efter alder og vægt.

Hvis barnet får høj feber, får besværet eller hvæsende vejrtrækning, nægter at spise eller drikke, eller får gøende hoste, så skal du kontakte lægen.

Hoste:

Børn får sjældent en forkølelse uden en hoste. Især børn under to år har let ved at udvikle bronkitis, hvor barnet hoster både dag og nat, får smerter i brystet og lungerne siger pibelyde. Andre børn kan fange en falsk strubehoste, som er en kraftig hoste, der lyder som en søløve. Denne hoste vil barnet ofte mest lide af om natten. Hoste som disse, stammer ofte fra virusser.

  • Giv barnet rigeligt at drikke
  • Hvis barnet får et hosteanfald, så tag barnet hurtigt op af sengen, så luftvejene ikke fyldes med slim og snot! Hæv sengens hovedgære og bliv hos barnet i løbet af natten.

Det er vigtigt at kontakte lægen hvis feberen ikke forsvinder, hvis barnet udvikler en smertefuld vejrtrækning, eller hurtig vejrtrækning.