De sidste nye tal fra Danmarks Statistik, viser at danske økologiske varer stiger med 15 procent i forhold til året før. En stigning på cirka 2 mia. kroner.

I lyset af de seneste tal, opjustere Økologisk Landsforening forventningerne til eksportudviklingen de kommende år, til 3,5 mia. kroner frem mod 2020

Efterspørgelsen af de danske økologiske varer bliver ved med at stige, viser de seneste tal som netop er blevet offentliggjorte fra Danmarks Statistik. Tallene fra 2015 viser at eksporten lød på 1.983 millioner kroner i 2015, hvilket er en stigning på 15 procent på et år. Det er tiende år i træk danske økologi-eksport slår rekord.
“Efterspørgslen på økologi stiger globalt. Det får flere og flere dagligvarekæder og grossister i udlandet til at vende blikket mod Danmark. Vi har mangeårige erfaringer med økologisk produktion, utroligt dygtige og innovative økologiske virksomheder og så er vi det land i verden, der har den højeste økologiandel i vores fødevaresalg. Derfor hitter dansk økologi på vores nære eksportmarkeder som Tyskland og Sverige, men også i eksempelvis Kina og Dubai er øko-varer fra Danmark populære,” siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening.

Grøn vækst stiger, i takt med eksporten

Den stigende eksport, er positivt for væksten, og som betyder flere arbejdspladser i den grønne sektor, påpeger Helene Birk.

“Hver gang en svensker, tysker eller kineser lægger dansk økologi i indkøbskurven, er det med til at skubbe den danske fødevarebranche og landbruget i en grønnere retning – til gavn for vores miljø, natur og grundvand,” siger hun og glæder sig over, at udviklingen ser ud til at fortsætte.

“Øko-eksporten buldrer frem i et højere tempo, end vi regnede med for nogle år siden. Vi forventer nu, at den når op på 3,5 milliarder kroner i 2020. Det er en halv milliard mere end vores seneste estimat. Derfor er det skønt at kunne konstatere, at de danske landmænd læser markedet og i øjeblikket omlægger til økologi i rekordfart. Den stigende import af økologisk frugt og grønt afslører dog, at dansk landbrug fortsat er bagud med omlægningen på dette område,” siger Helene Birk.

UDVIKLING I DEN ØKOLOGISKE EKSPORT FRA DANMARK

undefined

Kina tredobler deres import af danske øko varer

Kina skubber til væksten af blandt andet økologisk modermælkserstatning, mens økologisk frugt, grønt og kød også stiger mærkbart.

Tyskland er nu stadig det største eksportmarked for danske øko-virksomheder, mens Sverige ligger på anden pladsen med en stigning på 35 procent i 2015.  Kina har tredoblet deres køb af Danske øko varer og ligger nu på tredje pladsen.

De Danske Virksomheder forventer en syvdobling af eksporten

En dansk ung virksomhed, Raw Snacks, der producere økologiske snackbarer, er en af de virksomheder, der mærker efterspørgslen fra udlandet.

“Vores eksport er steget markant i år, og alene i 2017 forventer vi yderligere en syvdobling af eksporten. Med støtte fra Økologisk Landforening er det bl.a. netop lykkedes os at lande en stor national aftale med en supermarkedskæde i Tyskland, hvilket har været vores ultimative mål fra begyndelsen. Det kommer til at løfte vores eksport markant,” siger Ronni Hvid, eksportansvarlig hos Raw Snacks.

Den danske import af økologiske varer steg også i 2015 – med 24 procent.

Forfatter: Redaktionen på ecolove