Meget af den plast vi bruger dagligt er helt unødvendig; opgive disse produkter og du vil ikke engang savne dem!

Plast er så gennemgribende i vores liv, at det kan være svært at forstå hvilke problemer det giver. Uden at grave for dybt i problemet, bør du overveje dette:

Vi fremstiller næsten en milliard ton plast hvert tredje år. I de første 10 år af dette århundrede har vi produceret mere plastik end i hele det 20. århundrede.

Fakta som disse giver dig en ide om hvorfor det er vigtig at ændre på brugen af plast.

Plast er et af de mest varige materialer, vi fremstiller; anslået tager det 500 til 1.000 år for det at nedbrydes, men 50 procent af den plast vi producerer bruges én gang, og bliver derefter smidt bort. Otte millioner ton plast ender ligeledes i havet hvert år.

Her er nogle meget lette ting, du kan opgive for at bremse dit bidrag til problemet.

1. Plastlåg til to-go kaffekoppen

At opgive to-go kaffekopper vil være den ideelle løsning, men er du ved at købe en to-go kaffe eller te, undgå i det mindste alt tilbehøret som blandt andet plastlåget samt røre pinden.

2. papir / pap-emballage istedet for plast

Køb æggebakker i pap-emballage i stedet for dem i plast-emballage, toiletpapir pakket ind i papir snarere end plast, alt i en kasse i stedet for en plastpose. Bliv mere bevidst når du handler ind og kig dig omkring efter mere miljøvenlige løsninger – de findes i butikkerne. Ifølge Samvirke.dk bruger hver dansker 160 kg emballage fra dagligvarer, og 17% udgør plastik. Regnestykket lyder således: 160 kg / 100 * 17 = 27.000 g plastikemballage.

3. Sugerør

I Danmark bruger vi 300 millioner sugerør om året! Ved enten at sige nej til sugerør eller vælge sugerør af miljøvenlige materialer, såsom metal eller bambus, kan du være med til at nedbringe dette høje tal.

4. Plastiskposer

Hvis du tager din egen pose med, når du køber ind, og siger nej til plastikposer i de butikker, du bliver tilbudt, kan du hurtigt spare 1,7 kg plastik om året. Hver dansker bruger ifølge plast.dk 85 plastikposer årligt. Hver pose vejer i gennemsnit 20 g. Det er 1700 g poser årligt. Medbring også dine egne krukker eller poser til frugt og grønt.

5. Shower gel 

Ved at udskifte din shower gel med en økologisk sæbeblok uden plastikemballage og mikroplast, kan du spare 160 g plastik om året. Flere typer shower gel indeholder små stykker mikroplast, som skylles direkte ud i vores afløb. Danskerne bruger cirka 2 flasker shower gel om året (2,9 millioner flasker divideret med 5,7 millioner indbyggere). Hver flaske vejer, inklusiv indhold, cirka 80 g. Det giver 160 g shower gel pr. indbygger.

6. Håndsæbe med dispenser 

Hvis du køber bloksæbe i stedet for håndsæbe med dispenser, der indeholder en del plastik, vil du kunne spare 96 g plastik om året.

Hver dansker bruger ca. 3 årligt, som vejer ca. 32 g pr. enhed. Det giver 96 g håndsæbedispensere pr. indbygger.

7. Vatpinde 

Ved ikke at købe vatpinde med plastik og kun købe miljøvenlige alternativer såsom vatpinde af pap kan du spare 71 g plastik om året. Der bruges 543,71 milliarder vatpinde på verdensplan, dvs. ca. 71 vatpinde pr. verdensborger. En vatpind vejer ca. 1 g – det giver 71 vatpinde årligt. Det kan dog ikke afvises, at vi i Danmark bruger færre eller flere, da tallet er et gennemsnit.

8. Opbevaringsbeholdere til mad

Vælg bæredygtige løsninger til plastikfri madopbevaring. Du kan finde et stort udvalg af madkasser, beholdere og bokse af glas eller rustfri stål, som naturligvis er fri for BPA, PVC, phtalater og bly – det gør det nemt og bæredygtigt for dig at tage et sundt og hjemmelavet måltid med på farten, på kontoret eller i skolen.

9. Tandbørster 

Vores badeværelser er fyldt med plastik, og et af disse plastikprodukter er din tandbørste. Ved at skifte den ud med en tandbørste lavet af bambus, vil du spare 40 g plastik om året.  En tandbørste af plastik vejer cirka 20 g. På verdensplan bruges cirka 2 pr. indbygger. Dvs. omkring 40 g. plastik om året. Det kan dog ikke afvises, at vi i Danmark bruger færre eller flere, da tallet er et gennemsnit.

10. Vandflasker

I Danmark har vi det reneste drikkevand i verden, så medbringe din egen drikkedunk, du kan fylde op i løbet af dagen, og undgå at købe plastikflasker, herved spare du 840 g plastik årligt. Hver dansker drikker ifølge tv2.dk 21 liter flaskevand årligt. I Danmark sælges vand på plastikflaske oftest i 0,5 l flasker.

Denne liste er blot vejledende, og på ingen måde udtømmende; Hvis du har forslag til andre produkter som nemt kan opgives i hverdagen er du velkommen til at tilføje en kommentar.

Kilder: mst.dk, samvirke.dk, researchandmarkets.com, biobasedworldnews.com

Forfatter: Redaktionen på ecolove