Fluorerede stoffer bruges bl.a. til at gøre papir vand- og fedtafvisende. Denne egenskab anvendes til emballage af mange madprodukter.

Fluorerede stoffer er svært nedbrydelige, og flere af stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derfor bør særligt børn og gravide undgå fluorerede stoffer og vælge alternativer, hvor det er muligt.

Tænk over hvilken emballage fødevarerne er i

  • posen til mikroovns popcorn
  •  chipsposer og mange papirposer, med fedt- og vandafvisende overflade
  •  bagepapir og madpapir
  •  fastfood emballage (fx pizzabakker og burgeræsker)
  •  muffinspapirforme
Brug ’Svanemærket’ madpakke- og bagepapir
  • Til ‘Svanemærket’ madpakke- og bagepapir stilles det krav, at det ikke må indeholde fluorerede stoffer. Evt. kan du helt undgå bagepapir ved at smøre bagepladen i fedtstof i stedet .
Opbevar ikke pizzarester i køleskabet i pizzabakken
  • Ved længere tids opbevaring i fastfood-emballage er der en større risiko for, at der vil ske afsmitning af uønskede stoffer til maden.
Teflonbelægning i pander
  • Der er ved normale stegetemperaturer (200 °C) ingen risiko for afgivelse af fluorerede stoffer fra teflonbelægninger. Først ved 350 °C frigives fluorerede stoffer – ved denne temperatur er maden dog uspiselig og belægningen ødelægges typisk.
  • Hvis en partikel fra belægningen skulle havne i maden udgør dette ingen sundhedsfare. Den passerer blot igennem kroppen.

Paragraffer ( §§ )

  • Det er et krav til alle emballager, at de ikke må afgive stoffer til fødevarer i sundhedsskadelige mængder.
  • Der er ingen særskilte EU grænseværdier for fluorerede stoffer i pap og papir, men Fødevarestyrelsen har fastsat en vejledende grænseværdi for indholdet af totalt organisk fluor i materialerne.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde:Fødevarestyrelsen