Når du køber nyt tøj er der en stor chance for at tøjet er fyldt med kemikalierester som er både sundhedsskadelige, hormonforstyrrende og miljøbelastende.

Ifølge miljøstyrelsen bruges der gennemsnitligt ½-1 kilo kemikalier til at producere en almindelig t-shirt. Det hænger sammen med at et stykke tøj skal igennem flere forskellige processer i løbet af produktionen. Grundet alle de mange processer er det også svært at gennemskue om et stykke tøj indeholder kemikalier som kan være skadelige for din sundhed eller miljøet.

Hvis du køber tøj med et af følgende mærker; Blomsten, Svanen, økomærket GOTS samt Oeko- Tex® Standard 100-mærket, er du sikret en vis form for beskyttelse mod uønskede kemikalier i produktionen. De forskellige mærker har forskellige individuelle krav omkring indholdet af de forskellige kemikalier. Det er dog desværre kun en meget lille andel af det nye tøj i butikkerne som har et af disse mærker.

Hvorfor bruges der kemikalier i tøj produktionen?
Under produktionen af tøj bliver der ofte tilsat kemikalier for at give stoffet farve, gøre det blødt samt holde det krølfrit. Men der er også en chance for at det er behandlet med brandhæmmende kemikalier, tilsat antibakterielle midler, påtrykt motiver, eller imprægneret.

Det meste tøj er farvet og en række af disse farvestoffer anses som allergifremkaldende. Farvestofferne kan indeholde diverse tungmetaller; kobber, nikkel, krom, bly, zink eller cadmium. Derudover kan der være blevet brugt klorbaserede kemikalier, som belaster miljøet, hvis tøjet er bleget.

Nonylphenoletoxylat også kendt som NPE, bliver brugt som hjælpeingrediens ved farvning, blegning og vask. Nonylphenoletoxylat nedbrydes til nonylphenol. Begge stoffer er skadelige for vandmiljøet og giftige for diverse vanddyr. Stoffet kan medføre allergi, for tidlig pubertet samt skade forplantningsevnen og foster under graviditet. Det er forbudt at bruge nonylphenoletoxylat til tekstil produktion inden for EU, hvis fabrikken ikke har et lukket spildevandssystem. Dog må tekstiler produceret ved brug af nonylphenoletoxylat uden for EU godt importeres.

Enkelte tekstiler er også tilsat optisk hvidt. Optisk hvidt gør at stoffet ser ekstra hvidt ud, uden at være det, ved hjælp af en fluorescerende effekt. Optisk hvidt er nedbrydes svært i naturen og er yderst giftigt for vandmiljøet. Derudover kan optisk hvidt give hudirritationer.

Tøj som har tendens til at krympe eller krølle bliver ofte behandlet med formaldehyd, da det kan være med til at modvirke begge dele. Derudover hjælper formaldehyd med at holde på farven og afvise smuds, men kan også bruges som konserveringsmiddel af tøjet. Formaldehyd kan medføre hudirritationer og allergiske reaktioner, samt er kræftfremkaldende ved indånding af større doser, disse vil dog typisk kun forekomme under produktionen.

En række tekstiler er imprægneret, herunder overtrækstøj, overtøj, møbelbetræk m.m. Dette er blevet gjort for at holde dem vand og smudsafvisende. Der er primært 2 forskellige typer af kemikalier som bliver brugt til imprægnering som er problematiske. Silikonestofferne er svære at få ud af vandmiljøet og er derfor skadelige for miljøet, hvorimod de polyfluorerede stoffer er miljøskadelige og mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

De skadelige kemikalier i tøjet er blot kun en lille mængde af alle de sundhedsskadelige og hormonforstyrrende kemikalier som vi bliver udsat for i hverdagen. Hvis du køber noget tøj som ikke er mærket, kan du bedst beskytte dig ved at vaske det før brug og gerne 2 gange. Et indhold af allergifremkaldende eller hormonforstyrrende kemikalier i dit tøj er ikke nødvendigvis til fare for din sundhed og velvære, men man bør dog gøre hvad man kan for at undgå disse kemikalier.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk