WHO har rejst mistanke om, at verdens mest brugte sprøjtemiddel er kræftfremkaldende. Det er sket kort før Roundup står over for at skulle have fornyet sin godkendelse i EU.

Roundup bruges i enorme mængder i landbruget, men er også populært hos private haveejere, som f.eks. bruger det til problemfrit at fjerne mælkebøtter. Flere af Danmarks kommuner finder sprøjtemidlet frem når der skal bekæmpes ukrudt, mens Naturstyrelsen endda har anbefalet Roundup som en løsning, når der skal fjernes hybenroser langs vestkysten.

Men det kan måske være en god idé at holde lidt igen med sprøjtemidlet. Sidste år udtalte et ekspertpanel under WHO nemlig, at glyfosatmidler sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Glyfosat er det aktive stof i flere forskellige ukrudtsmidler, herunder Roundup. Mens industrien fastholder, at glyfosat nedbrydes fuldstændigt, er der nu sået tvivl om de egentlige virkninger af stoffet, som har vist sig at efterlade rester i miljøet og ikke mindst i vore kroppe.

En undersøgelse foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet (EFSA) viser det stik modsatte af resultatet fra WHO: glyfosat er ikke kræftfremkaldende.

Da sagen blev behandlet i starten af marts var bl.a. Frankrig, Holland, Sverige og Italien imod en fornyelse af godkendelsen. Frankrig gik endda ind for et direkte forbud mod Roundup, mens Sverige meddelte, at de ikke vil løbe nogen risiko med glyfosat.

Tyskland valgte helt at undlade at stemme, og først da blev beslutningen udskudt – det er nemlig tyske eksperter der har indstillet stoffet til godkendelse i første omgang.

Onsdag i denne uge fremlagde EU-parlamentet et resolutionsforslag, som anbefaler at godkendelsen af glyfosat kun skal forlænges i syv år. Samtidig råder de til, at Kommissionen forbyder tvangsmodning af afgrøder ved brug af glyfosat – det såkaldte ”green burndown” – samt at sprøjtemidler med glyfosat ikke længere skal være lovligt at bruge i private haver og parker.

Danmarks miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fortalte før resolutionsforslaget, at den nye undersøgelse af glyfosat ikke fik ham til at ændre holdning, og at han fortsat havde havde tænkt sig at stemme for en forlængelse af godkendelsen.

Den beslutning møder kritik fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, som er medlem af miljø- og fødevareudvalget. – Jeg forstår ikke, at den danske regering kun lytter til EU og ikke til WHO. Ministeren er meget optaget af landbrugets interesser, også i denne sag – men at sætte landbruget så meget over forbrugerne, det er rystende.

Lige nu står den nuværende godkendelse af glyfosat til at udløbe i juni, og Kommissionen og ministrene i EU forventes at komme med en endelig afgørelse om brugen af glyfosat i maj.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: www.politiken.dk