Vi bliver uvidende forgiftet af beauty industrien! – Industrien har længe modsat sig regler, og mængden af kemikalier i makeup, cremer, lotions, deodoranter, aftershave og barbercreme osv. har ingen faste grænseværdier i mange tilfælde.

Googler man en af ingredienserne i f.eks. barbercreme er flere af ingredienserne opført som skadelige, og ligeledes i makeup som kan føre til sygdom ved langvarig brug.

Men når industrien omsætter for over 532 milliarder dollars (!) (2017), og forventes at omsætte 805 milliarder dollars i 2023, er der nok penge til at købe forskning og forskningsresultater, der minimerer de skadelige virkninger af brugen. Nogle kemikalier forårsager dårligere oral kvalitet hos mænd, og hormonforstyrrelser hos kvinder der fører til nedsat fertilitet. Og netop kvinder er storforbrugere af cremer og lotioner.

Hvis du har en flaske babypulver i dit skab kan det anbefales at du smider det ud. Det er ikke et produkt du ønsker kommer i kontakt med din hud, selvom producenten Johnson & Johnson fortsætter med at insistere på at det er sikkert, i modsætning til omfanget af videnskabelige beviser. Farerne ved talkum; babypulverets vigtigste ingrediens såvel som andre kemikalier, der bruges i kosmetik er emnet for en alarmerende ny dokumentar, “Toxic Beauty”, skrevet og instrueret af den canadiske filmskaber Phyllis Ellis.

Den 90 minutter lange film tager et dybt dyk ned i livet for kvinder, der er diagnosticeret med kræft i æggestokkene som et resultat af deres livslange brug af babypulver. En af disse er den modige whistleblower Deane Berg, en amerikansk kvinde der afviste et forlig på 1,3 millioner dollars fra Johnson & Johnson efter at have trukket dem i retten og fortalt offentligt om de sundhedsmæssige risici ved deres produkter.

I en samtale med læger, forskere, advokater, tilsynsmyndigheder og kræftoverlevende undersøger filmen måden, hvorpå andre kosmetiske produkter fremstilles, uden at der er nogen regulering fra Food and Drug Administration. Og alligevel bruger både kvinder og mænd disse produkter på deres krop (og på følsomme steder) dag efter dag, år efter år. Mange af ingredienserne er kendte kræftfremkaldende stoffer, og hormonforstyrrende stoffer der har varig indvirkning på helbredet og reproduktionen, men du vil sjældent se en advarselstrekant på nogen af disse produkter.

Professor ved George Washington University School of Public Health og forfatter af “Doubt Is They Product” Dr. David Michaels er blevet interviewet i filmen:

“FDA arbejder meget hårdt mod stoffer, medicinsk udstyr, måske lidt mindre på mad, [men] at beskytte folk mod farlige stoffer i kosmetik er ikke på deres dagsorden”

Reglerne for kosmetisk er ikke blevet opdateret siden 1930’erne, og filmen kommer med eksempler på produkter der er markedsført i det forløbne århundrede, og som har haft en katastrofale virkning på sundheden.

Parallelt med filmens fortælling om kræft i æggestokkene følges en anden medicinsk studerende og makeup-elsker Mymy Ngyugen, der er bekymret for hendes krops kemiske byrde. Hun går i gang med et eksperiment for at måle, hvordan de kemiske niveauer er, fra når hun bruger sine almindelige kosmetiske produkter, og istedet erstatter dem med ‘rene’ alternativer. Resultaterne er chokerende; de fleste mennesker er ikke klar over, hvor umiddelbar stor virkningen er når de påfører kemikalier på kroppen – og hvor hurtigt de kan slippe af med dem.

Rick Smith, medforfatter af Slow Death af Rubber Duck og Toxin Toxout, hjælper Ngyugen med at opstille sit eksperiment. Han gør en interessant observation af, at der er to store forureningskriser i verden lige nu – klimaændringer og produkter til personlig pleje – og sidstnævnte får næsten ingen opmærksomhed, på trods af at det truer sundheden for milliarder af voksne, børn og kommende generationer.

På intet tidspunkt er “Toxic Beauty” let at se. Det er konstant ubehageligt, alarmerende og irriterende – og alligevel er det netop, hvordan folk har brug for at føle om dette emne.

Information om dokumentaren kan findes på Facebook:  www.facebook.com/ToxicBeautyDoc/

Trailer:

Forfatter: Redaktionen på ecolove