Udskifte en defekt lynlås? Eller lappe et hul i en jakke? Hvis du bor i Sverige, kan du ved at reparerer dine varer, opnå en lavere skat.

I et forsøg på at reducere materialeforbruget, har landets herskende socialdemokratiske og grønne parti koalition, foreslåede skattelettelser på reparationer til alt fra cykler til fodtøj. I planer udarbejdet til efterårets budget, foreslog svenske embedsmænd at lempe momsen fra 25 procent til 12 procent på disse varer.

Et andet forslag vil give svenskerne ret til at kræve skat tilbage på deres indkomstskat med op til halvdelen af lønomkostninger for husholdningsapparater såsom vaskemaskiner, køleskabe, opvaskemaskine og brændeovne, som repareres.

“Vi mener, at dette i væsentlig grad kan sænke omkostningerne og give en mere rationel økonomisk adfærd for at reparere dine varer,” udtaler Per Bolund, Sveriges minister for de finansielle markeder og forbrugeranliggender, og en af seks Grønne parti ministre, til The Guardian.

Øget beskæftigelse

Mens foranstaltningen forventes at koste omkring 737 millioner svenske kroner i skatteindtægter at implementere, anslår Per Bolund at skære momsen vil reducere omkostningerne til reparationer nok til at stimulere en ny service industri i Sverige og øge beskæftigelsen.

Regeringen har også budgetteret 43 millioner svenske kroner til en kampagne for at tilskynde folk til at reparere deres varer oftere.

Ideen, Bolund sagde, handler ikke nødvendigvis om at forbruge mindre, men forbruge bedre.

“Jeg tror, der er et skifte i miljø betragtningen i Sverige i øjeblikket,” siger Bolund. “Der er en øget viden, som peger i retning af at vi har brug for at få vores ting til at holde længere for at reducere materialer forbruget.”

Hvis grønt lys, vil forslagene blive lov fra 1. januar næste år.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk