Nye tal offentliggjort af Dansk Planteværn viser en stigning på hele 41,6 procent i salget af sprøjtegifte. Især den stigende mængde af insektgifte er bekymrende, mener Danmarks Naturfredningsforening.

De danske landmænd er vilde med at bruge sprøjtegift. Dansk Planteværn har offentliggjort hvor meget sprøjtegift der blev solgt blandt deres medlemmer i 2015, og tallene viser en stigning i salget på hele 41,6 procent i forhold til året før.

Især salget af insektgifte er steget voldsomt – faktisk med mere end 100 procent. Det bekymrer Thyge Nygaard, som er landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

  • Det [insektgift] er den type gift, der er langt den største belastning for naturen. I forhold til den mængde man bruger, har insektgiftene langt den største miljøbelastning, fortæller han.

Insektgiften nøjes nemlig ikke med at dræbe insekter, men bliver vasket ud i vandløbene, hvor det fortsætter med at gøre skade. I vandløb, som ligger i områder med meget landbrug, er så meget som halvdelen af livet forsvundet.

Både fisk og insekter i vandløbene dør, og der er ikke noget der tyder på, at man kan holde insektgiftene fra vandløbende, forklarer Thyge Nygaard, som helst så at insektgifte blev forbudte at anvende. Og at landbruget nu får lov til at gøde mere hjælper ikke på sagen – den ekstra gødning hjælper nemlig også uønskede planter til at vokse.

Forbruget af sprøjtegifte skal bringes ned, og Thyge Nygaard opfordrer derfor politikerne til at tage hånd om problemet. En metode han mener vil hjælpe er, at sætte højere afgifter på sprøjtegiftene.

Thyge Nygaard mener at tallene fra 2015 kan anses som værende landbrugets normalforbrug. Og det er allerede rigeligt til at fjerne livsgrundlaget for insekter, bier, fugle, fisk og planter, vurderer han.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: www.dn.dk/Default.aspx?ID=47533