Der er store chancer for at du kan finde rester af sprøjtegift på salaten og de tilhørende tomater og agurker som ellers burde være så sundt.  Det er specielt sprøjterester fra gruppen organofosfater som findes på diverse salater og frugter. Disse er designet med det formål at påvirke insekternes hjerner.

Forskerne frygter at sprøjtegift i selv små mængder kan skade børn endda måske i fosterstadiet, derfor bør gravide udvise særlig påpasselighed med at undgå rester af sprøjtegifte og pesticider når de spiser grønt, frugt og kornprodukter. Man har blot én chance for at hjernen udvikler sig korrekt hos fostre.

Der er efterhånden indsamlet en større mængde solid dokumentation for at barnets hjerne bliver påvirket, hvis moderen har været udsat for rester af sprøjtegifte som indeholder stoffer fra gruppen af organofosfater. Der er allerede mange insektmidler fra gruppen som er forbudte, men langt fra alle selvom de biokemisk fungerer på den samme måde. Den eneste grund til at de endnu ikke har fået et forbud er blot fordi der mangler yderligere undersøgelser.

Et studie i USA har vist at der er en mild forringelse af evnerne hos 7-årige børn, hvis mødre som har haft et højt indhold af organofosfater, i dette tilfælde stoffet chlorpyrifos, i kroppen under deres graviditet. Børnene i forsøget har fået målt lettere nedsatte kognitive og motoriske evner i 3-års alderen, samt i 7-års alderen en lavere intelligenskvotient. Dog er børnene ikke blevet retarderede, men de er klart mindre intelligente i modsætning til de børn hvis mødre der havde et lavt eller intet indhold af stoffet i kroppen under graviditeten. Der er nu planlagt yderligere studier som skal være med til at kortlægge mængden af stoffet som skal til før det skader fosteret. Der er endda andre studier som tyder på at børn med mange sprøjterester i urinen har en øget risiko for at udvikle ADHD.

I lige præcis Danmark er stoffet chlorpyrifos allerede forbudt, men det er brug i andre EU lande. Danmark importerer udenlandsk frugt og grønt, og derfor er der stadig risiko for at støde på dette yderst potente insektmiddel. Det viser sig at fødevarestyrelsen hele 137 fund af chlorpyrifos på de cirka 2.300 kontrolprøver som de tog i år 2011. Rester af stoffet bliver ofte fundet på appelsiner, citroner, ferskner, mandariner, pærer, vindruer og æbler, men også i f.eks. ris og mel

TIP

Det er næsten altid sprøjterester på følgende frugt og grønt:
Appelsin, banan, citron, grape, klementin, mandarin, papaja, pomelo samt ærter med bælg.

Der er ofte sprøjterester på følgende frugt og grønt:
Agurker, bønner, hindbær, jordbær, melon, salat, tomat, vindruer, æbler.

Der er sjældent sprøjterester på følgende frugt og grønt:
Broccoli, danske kartofler, danske rodfrugter, dansk salat, danske tomater, gulerødder, hvidløg, løg, sharonfugt

Du kan bedst købe økologisk
Hvis du helt vil undgå sprøjterester på frugt og grønt kan du bedst købe økologisk. Økologisk produktion er strengt reguleret og har forbud mod brugen af kunstgødning og kemiske sprøjtemidler til bekæmpelse af ukrudt og andre skadedyr.