WHO advarer:

Ukrudtsmidlet Roundup er under fornyet mistanke af WHO for at kunne forårsage kræft. Producenten Monsanto har indkaldt WHO til hastemøde.Det meget stærkt debatterede ukrudtsmiddel Roundup er endnu en gang kommet i søgelyset. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udsender denne gang en alarm om, at det verdenskendte middels aktive ingrediens, glyphosat, kan være kræftfremkaldende for mennesker.

Derfor opfordrer WHO’s kræftagentur IARC gartnere og landmænd til at omgås det populære ukrudtsmiddel fra Monsanto med varsomhed, det skriver britiske The Independet.

Både i Europa og i USA har stoffet glyphosat været genstand for heftig debat, og bekymringen har blandt andet medført et krav i staten Vermont om, at fødevareproducenter fra juli 2016 skal skrive på etiketten, hvis produktet indeholder GMO-afgrøder.

Studier har nemlig vist, at ‘Roundup Ready’ sojabønner i USA indeholder rester af glyphosat, ligesom IARC har fundet glyphosat i urin og blod på landmænd, der bruger midlet på markerne.

Samtidig er stoffet blevet fundet i vand og luft, hvor det er blevet sprayet af landmænd, som typisk bruger noget mere koncentrerede blandinger end den Roundup, der bliver solgt til hjemmebrug.

Den amerikanske regering har dog sagt god for glyphosat, som primært bliver brugt på majs-, soja- og sukkerroer marker. Men nu forventes det altså, at undersøgelserne vil lægge pres på magthaverne, også i EU, skriver Financial Times.

IARC der i alt har undersøgt fem midler, der indeholder glyphosat, hvor de tre er blevet vurderet som ‘sandsynligvis’ kræftfremkaldende, mens de to sidste ‘muligvis’ er kræftfremkaldende.

Monsanto, som har produceret midlet i 40 år, er langtfra enige med panelet fra WHO og har ifølge avisen The Independent indkaldt til hastemøde for at få en forklaring.

Eksperter har ligeledes sat spørgsmålstegn ved IARC’s undersøgelser, herunder Oliver Jones, som underviser i kemi ved RMIT University i Melbourne, Australien.

Ifølge Financial Times mener han, at beviset er tyndt, og at ‘IARC jo også kategoriserer alkohol, natarbejde og sollys som muligvis kræftfremkaldende. Det er dosen, der afgør, om det er giftigt’.

Den danske regering valgte i 2014 at stemme blankt, da salg af genmodificerede afgrøder kom på dagsordenen i EU. Tvivlen skyldtes undersøgelser fra Aarhus Universitet, der påviste, at dyr, der spiste afgrøder, sprøjtet med glyphosat, kunne få problemer med tarmsystemet.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: ing.dk