En finsk mikrofarm giver mulighed for en effektiv vækst året rundt i små byrum

En stor grøn tendens i dag er urbane landbrug – fra små indendørs landbrugsarealer til vertikale haver, der levere afgrøder til restauranter. Støttet af locavore-bevægelsen∗ er urbane landbrug nu blevet et værktøj til at reducere fødevaremiljøer og samtidig få vished om, hvor præcis din mad kommer fra.

Det finske firma Exsilio har udviklet en højteknologisk løsning, der gør det muligt for næsten enhver lille virksomhed at “dyrke sine egne” afgrøder. Virksomheden bruger renoveret containere til at kreere et 13 meter langt landbrugsmodul, kendt som EkoFARMER.

EkoFARMER
EkoFARMER

Inden i modulet er afgrøder organiseret i lag for at maksimere vækstområdet. De fleste landbrugsprocesser er fuldt automatiserede, selvom de også kan styres manuelt. Niveauer af vand, fugtighed og kuldioxid kan let styres gennem det automatiske system for at producere optimale udbytter med en minimal mængde arbejde.

Desuden kræver EkoFARMER i modsætning til de fleste lignende systemer ikke ekstra næringsstoffer, der kræves kun økologisk dyrkningsmateriale udviklet af den finske gødningsfabrikant Kekkilä.

Nøjagtig styring af lys og fugtighed tillader også planter at dyrkes året rundt, hvilket giver mere udbytte. EkoFARMER kan producere op til 55.000 potter salat om året – ca. tre gange mængden produceret i et drivhus. Modulets endelige pris er endnu ikke fastlagt, men forventes at ligge lidt over 740.000 kr.

Exsilio har også udviklet en leasingmodel med månedlige betalinger, der sandsynligvis vil koste 15.000 kr.

Exsilio CEO Thomas Tapio, forklarer “Vores løsning er ideel til f.eks. restauranter og institutionelle køkkener, der ønsker at producere deres egne ingredienser. Modulerne bruges også som en fremragende mulighed for landmændene til at erstatte deres traditionelle drivhuse med”.

Exsilio forestiller sig også at EkoFARMER, kan bruges af privat personer eller organisationer der ønsker at starte deres egen landbrugsmikrovirksomhed eller grupper, der ønsker ekstra indtægter.

Hvilke andre anvendelser kunne der tænkes at være for EkoFARMER?

//www.localfoodswheel.com/locavores/

Kilde: www.ekofarmer.fi
Email: [email protected]

Forfatter: Redaktionen på ecolove