Kommunerne kunne spare mange penge, og spare miljøet for en masse forurening, hvis de skifter sine benzinbiler ud med elbiler. Det skriver DR.

De biler som kommunens medarbejdere, hjemmeplejerne for eksempel, bruger til at komme rundt i, kunne lige så godt være elbiler. Det vil nemlig spare kommunerne mange penge, og samtidig spare miljøet for unøvendig CO2-udslip.

Region Hovedstaden har regnet på tallene, og selv kommet frem til denne konklusion. Regnestykket skal få kommunerne til at ty til elbiler, det satser Region Hovedstadens miljø- og trafikudvalg, Jens Mandrup (SF), på. Han har nemlig gennemskuet, hvordan kommunerne kan blive mere miljøvenlige.

’Det oplagte er for eksempel hjemmeplejen, der kører i benzinbiler med mange korte ture og stop. Det forurener meget, når man kører på benzin, og en elbil har ingen forurening i den form for kørsel,’ siger Jens Mandrup.

Langt billigere med elbiler

Analysen, som er lavet af COWI mellem elleve kommuner i Region Hovedstaden, viser, at kommunerne i gennemsnittet kan spare omkring 160.000 kroner og spare miljøet for 29 tons CO2 om året.

En af de kommuner, som er en del af analysen er Gribskov Kommune. Denne kommune har over 70 biler, hvor de kunne udskifte 40 af dem med elbiler. Kim Valentin, som er borgmester i kommunen, ser mange grønne muligheder i at skifte bilerne ud.

’Vi har altid en forpligtelse til kigge på økonomien, men det er også vigtigt for os at kunne gå ud og sige, at vi er en grøn kommune, og at vi bliver grønnere,’ siger Kim Valentin.

Befolkningen burde også prioritere elbiler

Miljø- og trafikformanden Jens Mandrup håber også, at hvis kommunerne skifter sine benzinbiler ud til elbiler, at deres handling vil inspirere befolkningen til at gøre det samme.

’Når man kigger på kørselsbehovet, kører de færreste bilejere over hundrede kilometer om dagen. Det vil sige, at de fleste godt ville kunne ‘nøjes’ med en elbil,’ siger han.