Lidt ekstra fedt på kroppen er måske ikke så slemt som vi tror. Et nyt studie viser en tendens til, at let overvægtige lever længere.

Et nyt dansk studie udarbejdet af professor Børge Nordestgaard i samarbejde med kolleger fra Herlev Hospital og Københavns Universitet er kommet frem til et resultat, som måske kan hjælpe på din dårlige samvittighed over den ekstra kringle der sneg sig med i bagerposen i weekenden.

Resultaterne fra studiet viser, at personer, der betegnes som let overvægtige, i gennemsnit lever længere end både normalvægtige og undervægtige.

Konklusionen af studiet er, at personer med et såkaldt body mass index (BMI) på 27 lever længst. BMI udtrykker en persons vægt i forhold til højde, og ifølge WHO er man overvægtig, hvis man har et BMI på over 25.

  • Så dem, vi i dag går rundt og kalder overvægtige med et BMI på 27, ja de er faktisk dem, der lever længst. Derfor skal vi nok til at få et lidt mere nuanceret syn på vægt og overvægt, siger professor Børge Nordestgaard, som dog understreger, at resultatet kun betyder, at overvægtige ikke behøver at bekymre sig så meget som tidligere.

Så vent lige før du bestiller den største vaffelis med ekstra guf, for alt for mange kilo på sidebenene har nemlig den modsatte virkning på levealderen.

Studiet viser også, at det optimale BMI i forhold til forventet levetid har rykket sig over de sidste årtier.

I 1970’erne var den laveste dødelighed fremkommende hos folk med et BMI på 23,7 – hvilket er inden for det normale BMI. Tallet steg til 24,6 i 1991-94, og ligger altså nu på 27.

Hvorfor de let overvægtige lever længere, svarer studiet ikke på. Men Børge Nordestgaard har et bud.

  • Vi er i dag langt bedre til at behandle fedmens følgesygdomme og de risikofaktorer, som overvægten medfører – for højt blodtryk, diabetes og for høje triglycerider og kolesterol – end tidligere. Det er jo ikke overvægten i sig selv, der slår folk ihjel, men følgesygdommene, fortæller han.

Du kan regne dit BMI ud ved at dele din vægt i kilo med din højde i meter i anden potens. Eller brug en udregner som den her www.beregnbmi.dk

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk