I Vesten har vi taget godt imod de blide træningsformer pilates og yoga. Vi har nemlig stærkt behov for mere kropsbevidsthed og balance, hvilket disse træningsformer hjælper os med at få. Det skriver DR.

Det er ikke mange år siden, at vi skulle gå til step eller aerobic til hurtig musik, og helst skulle forlade træningslokalet med pulsen dunkende oppe i halsen. Pilates og yoga var på det tidspunkt noget som hippierne dyrkede på grønne græsplæner.

I dag er de stille motionsformer mere anerkendte, og en form for træning som mange af os dyrker. Vi trækker vejret dybt ned i lungerne, og bevæger os roligt på vores måtter i vores bløde tøj. Vi har længe søgt noget, der kunne give os luft fra det travle liv, som vi lever i. Og det har vi fundet på yoga-måtten.

’Vi higer efter noget, der kan balancere vores meget travle liv. Vi trænger virkelig til at mærke os selv, have åndehuller og blive bedre til at være tilstede,’ siger Lotte Paarup, fysioterapeut med speciale i vejrtrækning. Hun er derudover også forfatter til flere bøger, der handler om åndedræt og pilates.

Ifølge hende, så er der mange gode ting at finde i disse rolig motionsformer.

’De stille motionsformer giver fokus på dig selv og din kropsbevidsthed; ikke kun dit udseende og muskler, men også hvordan du har det indeni,’ siger hun og fortsætter:

’Kropsbevidsthed og god tilstedeværelse i din krop er basis for, at du bliver bedre til at håndtere stress og være tilstede i nuet og er samtidig vigtige for, at du bevæger dig godt og dermed bliver stærkere og får mindre risiko for skader og smertetilstande.’

Beroliger nervesystemet og styrker musklerne

Pilates og yoga er gode til at berolige nervesystemet, mener Lotte Paarup. Igennem de rolige motionsformer genopbygger vi nemlig os selv, både psykisk og fysisk.

’Dette giver en ubeskrivelig stor effekt både fysisk og mentalt i dit liv. Åndedrættet er ganske enkelt en vigtig nøgle til dit nervesystem,’ forklarer Lotte Paarup.

Disse former for træning får dog ikke pulsen op og pumpe. Hvis man ønsket at få pulsen op, så er det bedre at løbe eller cykle en tur.

’Det gælder om at finde en form, der motiverer dig, så du bliver ved i det lange løb, og som din krop kan klare,’ siger Lotte Paarup.

Men selvom pilates og yoga er blide træningsforme, så styrker de alligevel kroppen.

’Pilates er rigtig godt for både mave og rygmuskler, men også arme og ben og ikke mindst kropsholdning og bevægelighed, som er meget vigtigt. Og du kan sagtens komme i form af dem – at være i form handler ikke bare om at kunne løbe 10 kilometer på kortest mulige tid,’ forklarer Lotte Paarup.

Fordele ved yoga og pilates:

  • Stærk krop
  • Flot kropsholdning
  • Smidighed
  • Forebyggelse og bekæmpelse af stress
  • Følelsesmæssig bevidsthed
  • Kropsbevidsthed
  • Dybere vejrtrækning
  • God fordøjelse

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Dr.dk