Mindre eksponering overfor kemiske pesticider kan være nøglen til reducering af flere kræftformer, tyder forskning på

At spise økologisk mad kan reducere risikoen for kræft, viser en ny undersøgelse.

Non-Hodgkin lymfom og brystkræft var lavere blandt dem, der hyppigere undgik konventionel mad, ifølge forskere fra Center for Forskning i Epidemiologi og Statistikker i Paris, som undersøgte data fra næsten 70.000 Franskmænd.

Den reducerede risiko kan skyldes, at de, der spiser økologisk, ikke udsættes for de kemiske pesticider og lægemidler, der generelt bruges til at behandle almindelig frugt, grønt, kød og fisk, foreslog de.

“På grund af deres lavere eksponering for pesticidrester kan det hypotetisk vise, at forbrugere som lever af økologiske fødevarer, kan have en lavere risiko for at udvikle kræft”, siger ledende forfatter Julia Baudry. “Hvis resultaterne bekræftes, kan økologisk fødevareforbrug i den generelle befolkning være en lovende forebyggende strategi mod kræft.”

Men dr. Baudry indrømmede, at en sådan diæt tilsyneladende ikke havde nogen effekt på risikoen for at få tarm- eller prostatakræft.

Resultatet – offentliggjort i JAMA Internal Medicine Journal – kommer midt i en stigende bekymring om sundhedsrisici omkring pesticider.

I august blev den amerikansk vicevært DeWayne Johnson tildelt knap 1,9 milliarder kroner fra Monsanto, for at være ansvarlig for hans terminale kræftsygdom som sandsynligvis skyldtes hyppig anvendelse af Roundup ukrudtsdræber.

Forfatteren bag rapporten opdelte de undersøgte personer i fire grupper afhængigt af, hvor ofte de spiste økologisk. Efter at have kendskab til andre kendte potentielle årsager til kræft – herunder livsstilsfaktorer og familiehistorie – fandt de, at de, der oftes spiste økologisk, var 25 procent mindre tilbøjelige til at udvikle sygdommen.

Signifikant var de 73 procent mindre tilbøjelige til at udvikle non-Hodgkin lymfom og 21 procent mindre tilbøjelige til at udvikle postmenopausal brystkræft.

Selv deltagere, der kun delvist spiste økologisk, havde en reduceret lavere risiko for kræft, viste undersøgelsen.

Men dr. Baudry advarede om studietets visse begrænsninger, og at en mere detaljeret forskning nu vil gå igang, med en bredere skare af mennesker fra flere forskellige sociale baggrunde.

Kilde: Independent

Forfatter: Redaktionen på ecolove