I dag er det 25 år siden, at de første økologi-mærkede varer kom på hylden i de danske supermarkeder. Danskernes støtte og prioritering af de økologiske mærkede varer, betyder, at den danske natur i dag er fri for mere end tre millioner kilo giftstoffer. Det skriver Økologisk Landsforening.

Det er 25 år siden, at der kom fokus på de økologiske varer med et rødt økologi-mærke i Danmark. Lige siden dengang, har salget af økologi vokset. Salget af økologiske varer i Danmark, har vokset sig så højt de sidste 25 år, at Danmark er blevet det land i verden, hvor økologiske varer udgør den største del af det samlede salg, som består af cirka otte procent.

’Vores unikke, statskontrollerede Ø-mærke har stor betydning for den succes, økologi har opnået i Danmark. Ø-mærket gør det let for os at opnå flere ting på samme tid og gøre en forskel. Hver gang vi køber varer med det røde Ø, skåner vi både os selv, vores familier, naturen og miljøet for kemi, og vi er med til at sikre, at de økologiske køer, grise og høns har et godt dyreliv og kommer ud under åben himmel,’ siger Per Kølster, som er formand for Økologisk Landsforening.

Han mener også, at danskerne burde være stolte af den forskel de laver, når de vælger at købe økologiske varer.

På blot de sidste 25 år, har danskernes prioritering af økologiske varer skånet den danske natur for mere end tre millioner kilo giftstoffer, men også skånet 4.300 milliarder liter grundvand for rester af kemikalier og sprøjtegifte – som fx svarer til hele befolkningens privatforbrug af vand i 20 år! Derudover har danskernes støtte af økologi også sørget for, at 500.000 økologiske køer har været på græs under åben himmel de sidste 25 år.

Danskerne har tillid til det røde mærke

98 procent af befolkningen kender det økologiske mærke, og otte ud af ti, stoler på, at mærket er troværdigt. Det viser en undersøgelse fra YouGov for Fødevareministeriet.

’Tillid er netop afgørende for økologiens succes. Det røde Ø’s troværdighed bygger på en stærk statslig kontrol og ikke mindst på kød og blod: økologiske landmænd og mange andre økologiske ildsjæle, der hver dag arbejder engageret for bedre dyrevelfærd og natur, bedre mad og en bedre verden for os alle sammen. De værdier og den dedikation har forbrugerne kvitteret for,’ siger Per Kølster.

Næsten halvdelen af befolkningen, 45 procent, køber økologiske varer hver eneste uge. 70 procent af befolkningen køber økologiske varer hver måned.

Tiden fra 1987 til 2015

Der er en del af de økologiske landmænd, som har været med i udviklingen, siden det røde ø-mærke kom med på indpakningerne på markedet. Jan Algreen er en af dem, og han ejer den økologiske gård Søris i Nordsjælland, hvilken er en af de gårde, som leverer flest økologiske grøntsager i hele landet.

’Da vi lagde om til økologi i 1987 for bl.a. at udgå kemi i vores marker, var omverdenen generelt meget skeptiske omkring det. I dag er økologi for alle, og helt almindelige forbrugere har taget økologien til sig. Der ikke længere nogen, der trækker på smilebåndet, når jeg fortæller, jeg er økologisk landmand. Det oplever jeg, at der virkelig er respekt omkring,’ siger Jan Algreen.

Fremtiden bliver endnu grønnere

Økologisk Landsforening er sikker på, at i løbet af de næste 25 år, vil Danmark blive endnu grønnere.

’Danskernes interesse for det rene, nære og naturlige vokser. Det spiller utroligt godt sammen med økologi. Det er ikke bare i danskernes private hjem, der bliver lavet mere og mere økologisk mad. Også i det landets storkøkkener som kantiner, restauranter, plejehjem og daginstitutioner, kommer der i stigende grad økologiske varer på tallerkenen. Bolden ruller derudaf. Og fremtiden er grøn,’ siger Per Kølster.

FAKTA:

De 4.300 mia. liter grundvand, som danskerne de sidste 25 år har skånet for rester af kemi, svarer til indholdet i 8.600 mia. halvliters flasker (22 cm). Hvis man stabler alle disse flasker oven på hinanden, kan de nå til månen 4,9 gange. Lægger man flaskerne på jorden ved siden af hinanden, kan de nå 47 gange rundt om ækvator.

Kilde: Økologisk Landsforening