Er det virkelig muligt at komme igang som økologisk landmand for 1 million kroner? Det mener Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening vil udfordre landets agrarøkonom-studerende, sammen med otte landbrugsskoler i efteråret gennem et nyt forløb, som skal ruste de studerende til at tænke i nye forretningsmodeller for landbruget.

De studerende kan deltage i en konkurrence om legater, hvor Vækstfonden, Nordea, landbruget, detailhandlen og foodservice-sektoren sidder i bedømmelsesudvalget.

Landbruget har gennem generationer oparbejdet enorme gældsposter og udsigten for de unge landmænd, kan til tider virke uoverskuelig enten ved at skulle overtage familiens landbrugsbedrift, eller skulle starte en ny. Landbruget befinder sig derfor i en svær situation, hvor de ældre landmænd blandt andet, kan have svært ved at sælge deres gårde.

Entusiasmen omkring at skulle blive selvstændig ejer af en landbrugsbedrift blandt de unge agrarøkonom-studerende er lav; men dette håber Økologisk Landsforening at kunne ændre på i fremtiden; ved at udfordre dem igennem et forløb (landbrugsskolernes overbygning) med titlen ’I gang for 1 million’.

“Vi ønsker at åbne øjne for, at der er alternativer til korn, kød og mælk i store mængder. Ikke fordi der er noget i vejen med disse produkter, men i forløbet kommer de studerende til at møde landmænd og virksomheder, som er startet i det små, samt repræsentanter for den finansielle sektor, fra detailhandlen og foodservice som kan give dem nye idéer. Idéer til hvordan selv en mindre produktion kan give et godt afkast, hvis man kravler højere op i værdikæden, inden man giver slip på sit produkt,” siger Jens Peter Hermansen, der er projektleder i Økologisk Landsforening og sammen med landbrugsskolerne har udviklet undervisningsforløbet.

Grib chancen og deltag!

Der bliver afholdt to inspirationsdage i henholdsvis Randers og Nyborg den 1. og 2. november, som er arrangeret af landbrugskolerne og Økologisk Landsforening. Efterfølgende skal de studerende tilbage på skolebænken, hvor de blandt andet skal igang med en forretningsplan med deres bud på, hvordan en økologisk landbrugsbedrift eller en økologisk serviceydelse kan etableres for 1 million kr.

Herefter vil alle opgavebesvarelserne blive vurderet af dommerpanelet som består af repræsentanter fra Nordea, Vækstfonden, landbruget samt detailhandlen og foodservicesektoren. De projekter som dommerpanelet vurdere er de bedste bliver belønnet med legater.

“Men alle deltagerne bliver vindere, for gennem arbejdet med forretningsplanen og i løbet af dommerkomiteens bedømmelse af planerne skabes der et netværk, og den studerende har allerede åbnet de første døre, som kan hjælpe forretningsplanen ud i verden,” siger Jens Hermansen.

De to inspirations dage afholdes:

  • 1. november hos Nyborg Destilleri.
  • 2. november på Cold Hand Winery ved Randers.

Kilde: Økologisk Landsforening

Forfatter: Redaktionen på ecolove