Introduktion til Oil Pulling og videnskaben bag det. Tager du de rette foranstaltninger for at opretholde din mundhygiejne?

 • Børstede tænder – √
 • Brugte tandtråd – √
 • Brug af tungeskraber – √
 • Oil pulling – vent, hvad er det?

Måske har du hørt om oil pulling, men ved ikke, hvordan du gør det ordentligt, eller du faldt over dette blogindlæg ved et uheld, og nu er din nysgerrighed blevet pirret.

Oil pulling, også kendt som gandusha kriya, som er et morgenritual,  anbefalet af Ayurveda – teknikken fjerner bakterier fra din mund og fremme mundsundhed og hygiejne. Oil pulling udføres ved at gurgle olien rundt om dine tænder, tunge og tandkød. Hvilken olie? Det taler vi om senere på denne blog.

Hvad sker der under Oil Pulling Therapy?

Din mund er vært for over 600 bakterier. Mens nogle er gode bakterier og udgør det sunde mikrobiom i din mund, er resten skadelige for oral sundhed og forårsager problemer som karies i tænderne, dårlig ånde, blødende tandkød osv.

Oil pulling hjælper dig med at slippe af med disse bakterier via et simpelt fænomen. De encellede bakterier er omsluttet af en lipidmembran, der klæber til oliens lipidstruktur. Når du gurgler olien rundt i munden, løsner disse bakterier sig fra det bløde væv, hæfter sig til olien og bliver til sidst skyllet ud, når du spytter olien ud igen. Processen kan lidt sammelignes med hvordan vaskemiddel fjerner snavsmolekyler fra tøj.

Hvornår skal man lave Oil Pulling?

Hvornår skal man lave oil pulling? Skal du lave oil pulling før eller efter børstning? Det anbefales at udføre oil pulling, før du børster tænder og skraber tungen. Hvis du skulle vælge mellem oil pulling om natten vs morgen, skal det altid ske om morgenen på tom mave.

Bedste olier til Oil Pulling

Kokosolie

koldpresset økologisk kokosolie ekstra jomfru besidder fremragende antimikrobielle egenskaber på grund af dets høje indhold af laurinsyre, hvilket gør det til et populært valg til oil pulling terapi.

Arimedadi Thailam

Forstærket med en bred vifte af urter og olier til fordel for oral sundhed, er det den bedste olie til Oil Pulling. Det fjerner skadelige bakterier fra mundens bløde væv og forhindrer blødende tandkød, huller i tænderne, dårlig ånde og overfølsomhed i tænderne. Det er tilgængeligt på nettet.

Sesame Oil

Kongen af urteolier, sesamolie er et af de ideelle valg til Oil Pulling. Det hjælper med at eliminere dårlig ånde og forhindre huller i tænderne og blødende tandkød. Gurgle med sesamolie hver dag kan også styrke din kæbe og tandkød.

Sådan laver du Oil Pulling

Oil pulling giver maksimale fordele, før du børster dine tænder og på tom mave. Her er enkle instruktioner til at gøre det på den rigtige måde.

 • Kom en spiseskefuld olie i munden.
 • Gurgle olien rundt i munden i 15 minutter.
 • For begyndere kan 15 minutter være svært, så start med 5 minutter.
 • Spyt olien ud; Slug ikke olie.
 • Giiv det lidt tid til at genoprette dit orale mikrobiom.
 • Brug herefter lunkent vand til at skylle munden efter med.
 • Undgå at spise noget umiddelbart efter Oil Pulling.

Fordele ved Oil Pulling

Fremmer sunde tænder og tandkød

At opretholde et sundt oralt mikrobiom er afgørende for dine tænder og tandkødssundhed. En af de mest almindelige syndere bag huller i tænderne er Streptococcus mutans, en type af mikroorganisme i din mund. Daglig Oil Pulling i 10-15 minutter kan hjælpe med at reducere antallet af Streptococcus mutans i din mund og forhindre tandproblemer.

Fremmer frisk ånde

Dårlig ånde generer ikke kun dig, men det kan også påvirke dine forhold. Dårlig ånde er forårsaget af svovlproducerende bakterier, der trives i mikroskopiske riller på tungen og bagsiden af halsen. Oil Pulling  hjælper med at skylle disse bakterier ud af munden og efterlader dig med en frisk, lugtfri ånde.

Understøtter afgiftning af kroppen 

Du kan finde beviser for sammenhængen mellem mundhygiejne og generelt velvære. De skadelige bakterier, der trives i din mund, kommer til sidst ind i din krop med mad, hvilket forårsager helbredskomplikationer og endda livstruende betændelse i hjertesystemet.

Daglig olieudtrækning hjælper med at eliminere skadelige bakterier fra din mund og hjælper din krops naturlige afgiftningsproces.

Fremmer en sund sinus

Selvom der er begrænsede kliniske undersøgelser på dette område, viser anekdotiske beviser adskillige fordele ved Oil Pulling for sinus sundhed. Da bihuler er tæt forbundet med mundhulen, kan opretholdelse af et sundt oralt mikrobiom hjælpe med at forhindre bihuleinfektioner forårsaget af bakterier.

Ting at overveje før Oil Pulling

Nogle mennesker kan være allergiske over for en af de olier, der er ofte er brugt til Oil Pulling. Derfor er det afgørende at udføre en fødevareintolerance test.
Ud over det er der ingen kendte risici forbundet med Oil Pulling metoden.
Det skal også bemærkes, at Oil Pulling ikke kan erstatte tandbørstning og tandtråd; denne teknik skal bruges på en supplerende måde for at fremme et sundt oralt mikrobiom.

Ekspert tip

Eksperter foreslår at inkorporere olie, der trækker ind i dit morgenritual og forblive konsistent i mindst 4-6 uger for at få mærkbare resultater. At holde olien i munden i lang tid kan forårsage let ubehag, men regelmæssig øvelse vil gøre det lettere.

Når du vælger olien, skal du undersøge dens iboende egenskaber for at vide, hvad du kan forvente. For eksempel, hvis dit mål er at kontrollere dårlig ånde, er sesamolie det rigtige. Men kokosolie gør jobbet, hvis du vil bevare et sundt oralt mikrobiom. Du kan dog få det bedste fra begge verdener med Arimedadi Thailam, der kan købes online.

Nøglepunkter

 • Oil pulling er et Ayurveda-anbefalet morgenritual, der hjælper med at fjerne bakterier fra din mund og forhindre dårlig ånde, huller i tænderne og problemer med tandkødet.
 • Oil pulling udføres ved at gurgle olien rundt i munden i 15-20 minutter, efterfulgt af en hurtig skylning med lunkent vand.
 • Nogle af de bedste olier, du kan bruge, inkluderer kokos, sesam og Arimedadi.
 • Oil pulling bør udføres på tom mave om morgenen, umiddelbart efter tandbørstning og tandtråd.
 • Fordelene ved oil pulling inkluderer frisk ånde, sunde tænder og tandkød, et afbalanceret oralt mikrobiom og en sund gane.

Forfatter:

Redaktionen på ecolove