Har du nogensinde tænkt over, hvor meget emballage der er på de varer du køber i et supermarket? Har du overvejet om emballagerne er nødvendige eller om de blot er spild af naturens ressorcer som ryger direkte i skraldespanden? To piger har åbnet et supermarket i Berlin, hvor alle varer er uden emballage, det er en mere bæredygtig måde at sælge mad på samtidig med at man vil reducere mængden af madspild mener de.

I Berlin er der blevet åbnet et nyt supermarked, som sælger varer uden emballager. Det vil sige, at hvis du for eksempel kun skal have ingredienser til en opskrift, kan du gå ned i supermarkedet og købe de præcise mål til din opskrift. Det nye koncept med at sælge mad uden emballage, som både reducerer madspild og unødig forbrug af plastik og papir har taget verdenen med storm.

Supermarket ligger som sagt i Berlin og hedder Original Unverpackt og er skabt af to piger ved navn Sara Wolf og Milena Glimbovski, som længe har været træt af unødvendig emballage som ofte ryger direkte i skraldespanden. Pigerne ønsker ikke at skabe oprør mod madindustrien, de ønskede såmænd bare at følge deres drøm om at lave en forskel, hvilket fik dem til at droppe ud af universitetet for at skabe Original Unverpackt.

Ingen må røre maden

Selv hvis du medbringer dine egne genbrugelige bæreposer når du handler ind, så er man tit tvunget til at købe mad hvis emballage er unødvendig for maden eller svær at genbruge. Origional Unverpackt har ingen emballager overhovedet, alle varer er helt nøgne. I stedet for at benytte en stor ske til at tage sine varer, som man ikke ved hvem der sidst har rørt ved, er fødevarer som bønner, ris og pasta i store flasker som du kan åbne og fylde maden direkte ned i din medbragte beholder, og du bestemmer selv hvor mange gram. Så hvis du skal følge en bestemt opskrift, så kan du hos Originals Unverpackt købe den præcise mængde du har brug for. For at sikre maden den bedste hygiejne, er der ingen kunder som rør ved maden.

origional unverpackt

Men tørret ingredienser som mel, ris og pasta er ikke det eneste som Origional Unverpackt sælger. Også kød, grøntsager og hygiejneprodukter som sæbe, shampoo og rengøringsmidler vil fylde på supermarkedets hylder. Hvis du glemmer at medbringe din egen beholder, eller hvis du kommer i tanke om at købe mere end planlagt, kan du låne en beholder af butikken eller få en gratis papirspose som er lavet af genbrugspapir.

Mange sponsorere

De to piger håber at butikken vil sælge så meget mad som muligt, og at de på den måde vil være med til at bekæmpe madspild eftersom folk kan købe så mange gram eller litre som de har behov for, i stedet for at købe en pakket vare som mange gange indeholder alt for stor mængde af maden end man har brug for. Derudover håber de, at de kan være med til at give folk et bæredygtigt valg, fordi at man ved at købe mad uden emballage spare kloden for store miljøbelastninger.

Størstedelen af kapitalen bag det nye supermarket er af private sponsore, og en meget succesfuld kampagne tilbage i maj som gav butikken en startkapital på 108,900€, som er langt over målet der kun var på 45,000€. Flere virksomheder ønsker at sponsorere Origional Unverpackt, også selvom butikken først for nylig har slået dørerne op.

Lettere at sælge konventionel mad

Selvom dette er en ny idé i Tyskland, er samme typer idéer blevet prøvet af i andre lande hvor det ikke bragte gode resultater. Butikken Unpacked i London måtte for nylig lukke efter 5 år, men ejerne håber dog at åbne igen i fremtiden men på en anden adresse. Butikker som har forsøgt sig med samme koncept som Origional Unverpaackt, har ofte solgt økologiske varer, men de to piger har valgt at sælge konventionelle varer fordi de mener at det vil skabe flere kunder i butikken.

Kilde:

http://www.iflscience.com/environment/packaging-free-supermarket-coming-germany