En ingeniørgruppe i Australien har opfundet en banebrydende og yderst effektiv solcelle teknologi, der er modelleret efter vingerne på en Blue Morpho sommerfugl

En sommerfugls vingeslag i et laboratorium i Australien kan ikke påvirke vejrmønstre rundt om i verden, men den har istedet inspireret til en ny solcelle teknologi. Ingeniører ved Australian´s National University’s Research School of Engineering har opfundet små strukturer inspireret af den blå Morpho Didius sommerfugl, der giver dem mulighed for præcist at manipulere spredning, refleksion og absorption af forskellige lysfarver.

Applikationer til teknologien omfatter udvikling af meget højeffektive solpaneler, arkitektur og lav observerbar teknologi.

Ingeniørerne udviklede deres teknologi efter at have undersøgt de små kegleformede nanostrukturer på sommerfuglens vinger, der spredte lys for at skabe en slående blå iridescens. Den ledende forsker Dr. Niraj Lal sagde, at teamet anvendte de samme principper, som blev brugt i sommerfuglens vinger for at udvikle lignende strukturer, som gjorde det muligt for dem at finjustere lysretningen i forsøg.

Med det stærkt stigende behov for solenergi, herunder soldrevne både, vandrensere og endda solenergi til hele boligen, er det afgørende, at der fortsat udvikles i solteknologi.

De nano-strukturer, der er udviklet i Australien, kan gøre det muligt for forskere at forbedre solcellernes effektivitet med effektiv lysstyring, ved at tillade solcellens forskellige lag at absorbere forskellige farver af lys.

Dr. Lal teoretiserede, at teknikken en dag kunne bruges til at gøre uigennemsigtige genstande gennemsigtige i bestemte farver og omvendt, som en del af de nye smidige applikationer.

“Ved hjælp af vores tilgang kan et vindue være designet til at være gennemsigtigt i nogle farver, ugennemsigtigt og en mat tekstureret finish i andre – så der er mange flotte design muligheder i vente inden for arkitekturen,” sagde dr. Lal.

Ifølge Dr. Lal vokser de indviklede nanostrukturer og samler sig selv og kræver ikke dyr teknologi, hvilket gør teknikken til at skabe de små kegler skalerbar og omkostningseffektiv.

Kilde: www.anu.edu.au

Forfatter: Redaktionen på ecolove