Forskere i Storbritannien har fundet en måde at erstatte mikroplast med bionedbrydelige perler lavet af cellulose

Mikroperler er små kugler af plast, mindre end 0,5 mm i størrelse, der tilsættes til tusindvis af kosmetiske produkter for at give en jævn tekstur.

De er for små til at blive filtreret ud af spildevandsbehandlingssystemer og mange trillioner af de mikroskopiske perler ender op i vandløb og havene, hvor de indtages af fisk, fugle og andet marine liv.

Selv om flere projekter er ved at blive udviklet for at rense havet for større stykker affald, er mikroperlerne for små til at blive fjernet.

Efter at have opdaget, at et enkelt brusebad kan frigøre så mange som 100.000 mikroperler i havet, har regeringen i England opfordret til et total forbud mod perlerne.

Nu har forskere ved University of Bath udviklet et biologisk nedbrydeligt alternativ til plastikmikroperler fremstillet af cellulose, en naturlig plantefiber.

Cellulosen er opdelt i uskadelige sukkerarter med organismer, der anvendes i spildevandsbehandling, og perlerne kan fremstilles i en kontinuerlig proces – hvilket gør dem omkostningseffektive til at producere.

Teamet på universitetets center for bæredygtig kemisk teknologi, der udviklede cellulosekuglerne, har arbejdet med en tværfaglig tilgang fra starten – integrering af procesdesign og kemi.

Perlerne fremstilles ved at tvinge en opløsning af cellulose gennem små huller i en rørformet membran, hvilket skaber sfæriske dråber, som derefter opsamles. De fysiske egenskaber hos perlerne kan også ændres ved at ændre strukturen af ​​cellulosen, for eksempel for at gøre perlerne hårdere eller blødere eller til at imprægnere dem med kemikalier, såsom gødninger med langsom frigivelse til anvendelse i landbruget. Forskerne forudser, at de kunne bruge cellulose fra en række “affaldskilder”, herunder fra papirindustrien som en vedvarende kilde til råmateriale.

Dette projekt demonstrerer måder, hvorpå tværfaglige teams af forskere og ingeniører kan arbejde sammen med industrien for at løse miljøproblemer på en omkostningseffektiv måde.

Kilde: www.bath.ac.uk/csct

Forfatter: Redaktionen på ecolove