Der er ved at blive stiftet en ny fond på Samsø, som skal hjælpe nye unge økolandmænd. Jordbrugsfonden SamsøØkologisk vil opkøbe gårde og jord, hvorefter fonden vil forpagte det ud til økologiske unge landmænd. Fonden har til sinde at lette generationsskiftet, og på den måde udbrede de økologiske landbrugsarealer.

Det er på Samsø, at en gruppe initiativtagere har valgt at hjælpe unge økologiske landmænd med at få ejerskab af landbrugsjord. Fondens formand Bent Degn mener nemlig, at der er behov for et alternativ til selvejet grund inden for landbruget.

‘Der er behov for et alternativ til selvejet inden for landbruget, da det i dag er meget svært at etablere sig som ny selvstændig landmand på grund af store kapitalkrav,’ siger fondens formand Bent Degn.

Idéen omkring fonden kom fra en gruppe borgere fra Samsø sidste år, som på daværende tidspunkt dannede Foreningen Økologisk Samsø, i håb om at stifte den nye fond.

Donationer fra virksomheder

For at kunne skabe en erhvervsdrivende fond, har man brug for en grundkapital på 300.000 kr. På Samsø er det blevet muligt at skaffe pengene til fonden, takket være de lokale og private virksomheder på øen. Derudover ligger der endnu mere kapital i luften fra privatpersoner, erhvervslivet tilknyttet til Samsø plus offentlige og private fonde såsom pensionsselskaber og så videre, skriver Økologisk Landsforening.

Bent Degn byder alle donationer velkomne, for fonden skaber nemlig muligheder i vores alle sammens fremtid.

‘Nogle mennesker sidder måske med et økonomisk overskud, som de kunne tænke sig at gøre noget godt med. Jordbrugsfonden SamsØkologisk tilbyder en mulighed for at placere sine penge i vores alle sammens fremtid, nemlig jorden, og være med til at sikre rent drikkevand, natur og en ansvarsfuld og bæredygtig dyrkning af vores fødevarer,’ siger Bent Degn.

Fondens bestyrelse består af: Trine Krebs (formand for Praktisk Økologi), Kim Qvist (forstander på Kalø Økologiske Landbrugsskole), Dorthe Nissen (ejer af hotellet Ilse Made, Samsø), Bent Degn (Økologisk Landmand, Samsø), Thorkild Ljørring (tidligere Økologisk Landmand).

 

Se mere på: oekologisksamsoe.dk

Kilde:

http://www.okologi.dk/aktuelt/nyheder/2014/nov/samsoe-ny-fond-skal-hjaelpe-unge-oekolandmaend.aspx