Forskere har udviklet en ny metode til at filtrere salt- og metalioner ud af vand ved at spejle ionselektiviteten af cellemembraner i deres egne membraner

Et forskergruppe fra Monash University i Melbourne, Australien, CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) og University of Texas i Austin opdagede, at membranerne af en metalorganisk ramme (MOF), som er et næste generationens materiale, kan efterligne filtreringsfunktionerne eller ion selektiviteten af ​​organiske cellemembraner. Denne proces kan så teoretisk bruges til effektivt at udvinde lithium og mineraler fra vand på en ren måde.

MOFs forstærker den største indre overflade af et hvilket som helst kendt stof, som er svamplignende krystaller, som kan bruges til at indfange, opbevare og frigive kemiske forbindelser. Udfoldet kunne et enkelt gram af materialet teoretisk dække et helt fodboldfelt. Da efterspørgslen efter lithium øges på grund af dets anvendelse i batterier til mobile enheder og elbiler, kan denne nye metode til ekstraktion af lithium sikre en uendelig forsyning af metalet.

“Produceret vand fra skifergasfelter i Texas er rig på lithium,” sagde professor Benny Freeman. “Avancerede separationsmaterialekoncepter som vores kan potentielt gøre denne affaldsstrøm til en ressourceåbningsmulighed.”

Texas Shale Fields kan generere op til 1.1 million liter produceret vand om ugen. Fra dette tror Freeman, at nok lithium kan genvindes til strøm til op til 200 elbiler eller 1,6 millioner smartphones.

“Vi kan bruge vores resultater til at løse udfordringerne ved vand afsaltning,” sagde Huanting Wang, en professor ved Monash University. “I stedet for at stole på de nuværende dyre og energiintensive processer, åbner denne forskning potentialet for at fjerne saltioner fra vand på en mere energieffektiv, og miljømæssig bæredygtig måde.”

Disse forskere er imidlertid ikke de første til at opdage fordelene ved en metalorganisk ramme. Sidste år producerede et partnerskab mellem MIT og Berkeley forskere en soldrevet enhed, der kunne høste vand fra luften. I betragtning af MOFs enorme potentiale, kan du tænke på andre måder, den kan bruges på?

Kilde: www.utexas.edu
Kontakt: twitter.com/UTAustin

Forfatter: Redaktionen på ecolove