Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener at norden skal bane vejen frem til grønne løsninger. Det er norden som skal gå forrest, når det gælder klima og miljø, og ikke nok med at løsningerne skal være grønne, de skal også skabe job.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt oplyser inden mødet med det Nordiske Råd i Stockholm i dag, at norden skal stå i spidsen med grønne muligheder og løsninger for miljøet og arbejdssituationerne. På tirsdag d. 28 oktober, præsenterer hun Danmarks program: Vækst, velfærd og værdier som kommer til at gælde efter d. 1 januar 2015, når Danmark får titlen som formand for Nordisk Ministerråd. Helle Thorning-Schmidt mener, at resten af verden kigger mod nord, når de leder efter en grøn vejledende rute.

‘Verden kigger mod Norden, når der skal findes grønne løsninger. Vi er en foregangsregion, når det handler om klima og miljø. Den position skal vi udnytte i fællesskab,’ fortæller statsministeren og fortsætter:

‘Det sikrer arbejdspladser, og det giver de nordiske lande en stærk stemme i de kommende forhandlinger om en global klima aftale.’

De nordiske lande deler de samme værdier

Helle Thorning-Schmidt mener, at de nordiske lande samarbejder harmonisk og besidder af fælles stærke værdier. Det er jo ikke uden grund, at demokrati og ligheden med vores nabolande er så stor.

‘Det er ikke tilfældigt, at demokratiet og ligheden mellem mennesker har slået så stærke rødder, som tilfældet er i Norden,’ siger Helle Thorning-Schmidt.

Efter årsskiftet når Danmark kan kalde sig for formand for det Nordiske Ministerråd, vil Danmark gøre sit for at nedbryde grænsehindringer mellem Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. Statsministeren mener nemlig, at samarbejdet mellem norden gør en væsentlig større forskel, når det er til gavn for borgerne.

Lighed mellem værdier og problemer

Lande i norden lider ofte af de samme udfordringer, hvor vi kan lære meget af hinanden. Det gælder både inden for klimaområdet, pleje af de ældre og social dumping.

‘De nordiske lande har mange af de samme udfordringer, og vi kan lære meget af hinanden. Det gælder eksempelvis kampen mod social dumping, hvor vi skal blive bedre til at udveksle erfaringer, siger statsministeren og fortsætter:

‘Men også når det handler om, hvordan vi får bedre sundhed, og hvordan vi sikrer de ældre den bedst mulige omsorg, kan vi bruge det nordiske samarbejde.’

Kilde:

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2014/10/26/1026162032.htm