Miljørehabilitering sker også i andre dele af verden

New Zealand nærmer sig færdiggørelsen af en plan om at plante 1 milliard træer, ifølge nyheds-sitet Stuff.

Regeringen tildelte yderligere 240 millioner dollars til projektet og bringer sit samlede budget til 485 millioner dollar i løbet af de næste tre år.

Hvis det bliver godkendt, vil programmet spille en nøglerolle i landets bestræbelser på at afbøde klimaforandringer. New Zealand overvejer at vedtage et nulemissionsmål inden 2050, og plantning af træer kan indarbejdes i et program for emissionshandelsordningen (ETS).

“At få ETS rettigheder til plantningen af 340 millioner træer i løbet af de næste 10 år – dobbelt så meget, som ville blive plantet, hvis ETS blev opretholdt i sin aktuelle situation,” sagde skovbrugsminister Shane Jones til Stuff.

“Dette er en af de vigtigste løftestænger. Regeringen skal incitamere plantningen af træer for at hjælpe med at nå vores Billion Tree programme’s goals” tilføjede han.

En ung skov, der består af hurtigtvoksende træer, absorberer kuldioxid, men denne effekt eksisterer kun, mens træerne vokser i størrelse. Til trods for, at en skov hen over tid har et netto dræn af CO2 (altså fjerner mere CO2 fra atmosfæren end den frigiver), kan etableringen af ny skov frigive CO2, når kulstof fra jorden frigives til atmosfæren.

De hjælper også med at beskytte landskaber mod nogle af de mere ekstreme konsekvenser af klimaændringer som oversvømmelser og storme. Dette blot nogle af de mange andre fordele ved træer – rensning af luft, jord og vand; leverer mad og husly; og meget mere.

New Zealand forbedre de sociale, kulturelt og moralsk holdninger i samfundet med dette tiltag, ifølge nyheds-sitet Stuff.

Jones, skovbrugsministeren, sagde, at træerne vil bidrage til at genoprette nedbrudte miljøer, hjælpe dyrelivet med at trives og levere omkring 1.000 arbejdspladser.

Kritikere af planen beskylder regeringen for ikke at være ærlige om, hvor midlerne kommer fra og har stoppet implementeringen.

“Når regeringen lukker centre for enlige mødre, annullerer nye midler til Cochlear-implantater til børn, bryder sit løfte om et bedre sundhedssystem og mere finansiering til mental sundhed initiativer, fordi De hævder, at der ikke er nok penge, er de ekstra $ 240 millioner til plantning af fyrretræer ekstraordinært, “siger talsmand for regional økonomisk udvikling, Paul Goldsmith.

Men initiativet har bred støtte, ifølge nyheds-sitet Stuff, og regeringen overvejer offentlig-private partnerskaber, der ville give stipendier til grundejere til at plante træer på deres ejendomme.

Denne form for all-hands-on-deck tilgang til miljørehabilitering sker også i andre dele af verden.

I Pakistan meddelte den nyvalgte premierminister Imran Khan en plan om at plante 10 mia. træer, og Indien har støttet tilsvarende ambitiøse projekter.

Disse bestræbelser er utvivlsomt gode for miljøet, men de tager ikke direkte fat på klimaændringerne, verdens primære miljømæssige udfordring.

For at gøre dette skal landene reducere drivhusemissionerne drastisk. New Zealand har i øjeblikket et mål for reduktion af emissionsreduktioner i Paris-klimaaftalen. Landet forsøger at sænke emissionsniveauet for 2005 med 30% i 2030.

2050-forslaget om at komme til nul-emissioner er mere ambitiøst og ville være et godt supplement til en milliard nye træer.

Kilde: www.stuff.co.

Forfatter: Redaktionen på ecolove