Den Kenyansk virksomhed Gjenge Makerskan producere 1.500 mursten lavet af kasseret plast hver dag

Hvert år produceres 381 millioner tons plastaffald over hele kloden, hvor 150 millioner ton i øjeblikket befinder sig i verdenshavene. Matees innovation fremhæver de miljømæssige muligheder, der kan opstå ved at tage skridt til at reducere plastforurening.

Det skaber en bevægelse fra en lineær økonomi, hvor produkter bruges en gang og kasseres, til en cirkulær, hvor de fortsætter med at blive genbrugt så længe som muligt. Desuden genererer lanceringen af en fabrik også potentielle jobmuligheder for menneskene i byen.

Træt af at vente på, at regeringen skulle komme med løsninger på problemet med plastforurening i Kenya, besluttede Nzambi Matee at tage sagen i egne hænder. Iværksætteren skabte en fabrik ved navn Gjenge Makers, der genbruger plastaffald til mursten, der er stærkere end beton. Den Nairobi-baserede fabrik har udviklet en prototype maskine, der er i stand til at producere 1.500 mursten hver dag, lavet af en blanding af forskellige slags plast.
Matee indsamler affaldsmaterialet gratis fra emballagefabrikker, og betaler for plasten fra andre genbrugere. Arbejdet med en kombination af højdensitetspolyethylen, der bruges i mælk og shampoo-flasker, lavdensitetspolyethylen, der findes i sandwich- og kornposer, og polypropylen, der bruges i reb og spande, hærder maskinen først plastaffaldet med sand, opvarmer det og til sidst komprimerer den for at danne mursten.
Selvom Matee holder sig væk fra PET, som oftest findes i plastflasker, har Gjenge Makers formået at genbruge mere end 20 tons plastaffald til brolægning siden 2017, som alle kommer i en række farver.
Matee planlægger også at tilføje en større produktionslinje, der kan tredoble kapaciteten og håber at virksomheden begynder at gå i plus lige inden udgangen af ​​dette år.
Foto kilde: Gjenge Makers
Forfatter: Redaktionen på ecolove