Når kantiner omlægges til økologi, stiger omkostningerne som følge af de højere priser på økologiske produkter. Men ifølge en ny undersøgelse, kan et øget fokus på madspild være svaret på det problem.

I en ny undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet og Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi viser det sig, at et øget fokus på at mindske madspild, kan nedbringe råvareomkostningerne for kantinerne.

Rapporten arbejder med tal fra to rådhuskantiner, som fra 2013-2014 blev omlagt til Det Økologiske Spisemærke i bronze.

I de to kantiner blev andelen af økologiske varer øget med hhv. 7 og 40 procent, hvilket medførte en stigning i omkostninger på hhv. 1 og 11 procent. Samtidig blev madspildet mindsket i så høj grad, at det sammenregnet kan have nedbragt råvareomkostningerne med hhv. 16 og 13 procent – altså mere end prisstigningerne var i første omgang.

Tallene tyder på at et øget fokus på madspild kan have opvejet effekten af de højere priser på råvarerne i de to kantiner. Et større fokus på madspild vil dog næppe kunne opveje for de større udgifter ved opgradering til sølv- eller guldmærket – men det har undersøgelsen også en mulig løsning på.

Ved at kantinerne f.eks. anvender mindre kød i madlavningen, bruger mættende råvarer som bælgfrugter samt går efter sæsonens grøntsager og frugt, som ofte er billigere, kan det være muligt at holde omkostningerne nede.

Forfatter: redaktionen på ecolove.dk

Kilde: www.oekologisk-spisemaerke.dk/nyhed/539-mindre-madspild-giver-flere-penge-til-okologi