Esben Lunde Larsen vil beskytte de konventionelle landmænds ret til at bruge kontroversiel sprøjtegift, selv om rester af giften falder ned som regn langt uden for landmændenes egne marker.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i en mail til Ritzau efter gårsdagens afsløring, som viser forbruget af den omstridte sprøjtegift fordelt på de enkelte kommuner i landet.

“Prosulfocarb er et vigtigt værktøj for rigtig mange konventionelle landmænd. Midlet er godkendt af Miljøstyrelsen, da det ikke udgør en uacceptabel risiko for sundhed og miljø, og på den baggrund kan stoffet ikke forbydes”.

Prosulfocarb som er et populært middel blandt de store kornavlere på Lolland, bruges mod ukrudt i blandt andet vinterhvede og vinterbyg. Men den kemiske sprøjtegift fordamper let og falder efterfølgende ned som regn langt væk fra landmændenes egne marker, viser målinger. Og det går blandt andet ud over økologiske frugtavlere, som risikerer at få hele deres høst kasseret, hvis rester af sprøjtegiften ender på deres æbler og pærer.

Ingen statslig erstatning 

Bland andet på Lolland har økologiske frugtavler måtte kassere høsten, fordi prosulfocarb var havnet i hans frugtplantage. En tendes som er set flere steder de senere år.

Esben Lunde Larsen afviser alligevel at forbyde giften, ligesom han også siger blankt nej til en statslig erstatningsordning til økologerne.

Ifølge Ritzau vil ministeren forsøge at løse problemet ved at ændre reglerne for sprøjtedyser, »så vi begrænser, at prosulfocarb rammer naboens marker«, skriver Esben Lunde Larsen ifølge Ritzau.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Ritzau