Sover du for lidt? Kan det forhindre vægttab eller ligefrem øge din vægt, og samtidig gøre dig syg og træt?

Spørg enhver sundhedsekspert eller læge om “hemmelighederne” til vægttab, og du vil høre dem anbefale de tre vigtigste faktorer for vægttab: kost, motion og søvn. Mængden af forskning for betydningen af kost og motion er mange, men hvad med søvn? Denne nøglefaktor til vores sundhed og vægttab er ofte udeladt af ligningen – indtil nu!

Den seneste forskning viser, svimlende resultaterne: appetit og søvnmangel er fundamentalt forbundet, hvilket gør søvn til vægttab endnu vigtigere!

Undersøgelse om søvnløshed: Vægttabs værste fjende

Når det kommer til vægttab, synes søvn altid at stå øverst på listen over vigtighed. Grunden? Manglende søvn (cirka fem timer eller mindre) sender din krops og hormon niveauer på en rutsjebane, sparker din sult ind i højt gear og forlænger følelser af sult. Med andre ord er du sulten hele dagen, og når du spiser, er det stadig vanskeligere at føle sig mæt. Denne adfærd kan være direkte årsag til din vægtforøgelse.

Desværre er der mere

Ifølge den seneste forskning fra Sleep Research Society, frembringer søvnmangel et højere niveau af “endocannabinoid” i blodbanen. Denne lipid, efterligner din krops reaktion som på marihuana, hvilket gør det at spise mere behageligt og mætningsniveauer sværere at opdage.

Søvnmangel, ifølge Erin Hanlon, en neuroscientist ved University of Chicago Medical Center udtaler, “Eksempelvis ligner de signaler, som hjernen sender, når vi er henholdsvis sultne og trætte, hinanden. Når vi er trætte, tror vi, at vi er sultne – og dermed øges risikoen for overspisning og for at træffe de forkerte valg. På samme måde viser forskning, at vi handler betydeligt mere usundt i supermarkederne, når vi er trætte – og dermed tror, vi er sultne”. 

Så derfor sørg for at handle når du er frisk, ikke når du er træt..

Kilde: University of Chicago Medical Center

Forfatter: Redaktionen på ecolove