LEGO og Haldor Topsøe har store ambitioner inden for bæredygtig plast. Sådan lød budskabet på årsmødet i april i år hos BioRefining Alliance, hvor mange var mødt op for at høre om virksomhedernes planer på området.

Nu 9 måneder senere forklarede Søren Kristiansen, teknisk direktør hos Lego, da han talte på konferencen “Nye veje for bioenergien,“ en konference, der fandt sted på Billund Biorefinery 1. december 2016.

“Vi har investeret i vindmøller, og vi har reduceret vores interne energiforbrug, ligesom vi har ændret vores pakninger, så der bliver mindre affald. Nu er turen kommet til selve Legoklodserne. I dag fremstilles de af plastmaterialer, der er baseret på olie, men det vil vi gerne erstatte af fornybare og dermed bæredygtige plastmaterialer.

LEGO har afsat 1 milliard kroner til et bæredygtighedscenter, som skal ligge i Billund, hvor forskere skal udvikle og undersøge de råstoffer og produktionsformer, der kan gøre klodserne mere klima- og miljøvenlige, og samtidig bibeholde den høje kvalitet og holdbarhed.

LEGO ønsker høj kvalitet

For at opnår høj kvalitet, har Lego lavet et samarbejde med ekstern ekspertise, blandt andet fra universiteterne, herunder vil man involvere NGO’ere, ansatte, forbrugere og børn i udviklingsarbejdet. For én ting er sikker, sagde Søren Kristiansen:

“Vi går ikke på kompromis med kvaliteteten. Den skal være i top. De nye materialer skal være lige så holdbare og lige så sikre som de nuværende, det dur fx ikke, hvis et nok så bæredygtigt materiale kan knække, så der opstår skarpe kanter, børn kan skære sig på.“

Ambitionen er, at alle LEGOs kerneprodukter bliver lavet af bæredygtige materialer i  2030. Et andet skridt på vejen til at gøre virksomhedens produktion mere bæredygtig er en investering i en vindmøllepark. Desuden har LEGO indledt et samarbejde med WWF.

Ikke nogen lille opgave

Lego har et kæmpe produkt sortiment, med over 20 forskellige materialer, som fremstilles i 60 forskellige farver. Søren Kristensen mener det er realistisk at Lego kan markedsføre de første bæredygtige klodser i 2020 eller 2021.

Idag beskæftiger virksomheden cirka 18.000 medarbejder, og bruger rundt regnet 90.000 tons biomateriale om året. Lego omsætter for knap 36 milliarder kroner.

Forfatter: Redaktionen på ecolove