Kampen mod ukrudt kan lettes med sprøjtegifter, men ikke uden konsekvenser for miljøet.

Mange kommuner finder sprøjtegiften Roundup frem, når der skal fjernes ukrudt. Nogle steder bruges det kun til at fjerne bestemte planter, mens det andre steder bliver brugt i over halvdelen af ukrudtbekæmpelsen.

Kommunerne har længe brugt gasbrændere, men arbejdet er mere besværligt, mindre effektivt og koster mange flere mandetimer, fortæller Christian Refstrup som er chef for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune.

En rundspørge foretaget af Ritzau viser, at Tønder, Vejen, Aabenraa, Gulborgsund, Lolland og Svendborg enten planlægger eller allerede er gået i gang med at bruge pesticider eller det såkaldte Ultima proFF, som skulle være mindre belastende for miljøet.

Ifølge ingeniør i Teknik og Miljøafdelingen i Vejen Kommune, Thomas Svendsen, betyder brugen af pesticider ikke, at miljøambitionerne bliver lavere. Gas forurener utroligt meget og sprøjtemidler er blevet mere miljøvenlige, fortæller han.

Men Claus Vangsgård, vand- og miljøkonsulent for vandværksorganisationen Danva, er uenig. I 1998 besluttede kommunerne at stoppe al brug af pesticider, idet giften risikerer at sive gennem jorden og ende i grundvandet. Claus Vangsgård tilføjer, at der generelt ikke findes ufarlige pesticider og at pesticider ikke er noget vi bør ønske at få i vores grundvand.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: www.nyheder.tv2.dk/samfund/2016-04-11-kommuner-bruger-sprojtemidler-til-kamp-mod-ukrudt