Videnskabsmænd fra Stanford University har opfundet en teknologi, hvor afkølet vand sender overskydende varme retur uden elektricitet

De specialiserede optiske overflader, som er udviklede er et vigtigt skridt i retning af at kunne anvende denne teknologi til klima- og køleanlæg.

Det ligner et almindeligt tag, men toppen af Packard Electrical Engineering Building ved Stanford University har været platform for mange milepæle i udviklingen af en innovativ køleteknologi, der én dag kan blive en del af vores hverdag.

Siden 2013 har Shanhui Fan, professor i elektroteknik og hans elever og forskningsassistenter brugt dette tag som en testplatform for en højteknologisk spejllignende optisk overflade, som kan blive fremtiden for lavere energi i klima- og køleanlæg.

Disse overflader kan afkøle flydende vand til en temperatur under luften omkring den, og hele køleprocessen sker uden strøm.

Sammen har Fan, Goldstein og Raman grundlagt firmaet SkyCool Systems, som arbejder på yderligere testning og kommercialisering af denne teknologi.

Radiativ luftafkøling er en naturlig proces som alt og alle gør, som følge af molekylernes øjeblikke, der frigiver varme. Dette kan selv ses når varmen fra en vej, afkøler efter solnedgang. Dette fænomen er særlig mærkbart på en skyfri nat, for uden skyer kan varmen vi og alt omkring os afgiver, lettere komme gennem jordens atmosfære og helt ud i rummet.

“Hvis du har noget, der er meget koldt som rummet – og du sender varme ind i det, så opstår der afkøling uden strøm. Varmen bare flyder,” forklarede Fan, som er seniorforfatter af afhandlingen. “Af denne grund er mængden af ​​varmestrømme fra jorden, der går til universet, enorm.”

“Med denne teknologi er vi ikke længere begrænset af, hvad lufttemperaturen er, vi er begrænset af noget meget koldere: skyerne og rummet,” sagde Goldstein, medforfatter for papiret.

Fremtiden er nu!

Lige nu måler SkyCool Systems den energi, der spares, når paneler er integreret med traditionelle klima- og køleanlæg på et testanlæg, og Fan, Goldstein og Raman er optimistiske, for at denne teknologi vil finde bred anvendelighed i de kommende år.

Forskerne fokuserer på at gøre deres paneler let integrerbar med standard klima- og køleanlæg, og de er særligt spændte på muligheden for at kunne anvende deres teknologi til den mere alvorlige opgave at kunne køle datacentrer.

“Det er meget spændende at tænke på universet som sådan en enorm ressource til afkøling, og alle de mange interessante kreative ideer, som man kan komme på ved at udnytte dette,” sagde han.

Kilde: http://news.stanford.edu/

Forfatter: Redaktionen på ecolove