En ny undersøgelse viser at det nu er jyderne som er vilde med økologi. Hele 38 procent i 2016 er salget steget i Jylland, svarende til cirka én milliard kroner

Coop og Dansk Supermarked melder om et hurtigt voksende salg i landområderne, i forhold til store byerne. Mest markant var udviklingen i Sydjylland, hvor det økologiske salg steg med mere end 50 procent.

Københavnerne og Aarhusianerne har længe haft henholdsvis første- og andenpladsen i at købe økologiske varer. Men nu begynder storbyboerne for alvor at få konkurrence fra danskerne i de øvrige landsdele.

“Interessen for økologiske fødevarer har aldrig tidligere været så solidt og bredt funderet i Danmark. Alle fordomme om, at økologi er til for de få, står nu for alvor for fald; Økologi er blevet for alle. Uanset om man bor inde midt på stenbroen eller helt ude på landet i Syddanmark vækker fordelene ved at vælge økologi genlyd. Over hele landet vil stadig flere danskere hellere undgå rester af sprøjtegifte i maden, end satse på at de ikke er skadelige, ligesom stadig flere ønsker at tage ansvar og gøre en forskel for naturen, grundvandet og dyrene med deres fødevareindkøb,” siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

På landsplan blev der i 2016 solgt for 9,5 mia. kroner økologi i detailhandlen. Dermed er øko-salget steget med 18 procent fra 2015 til 2016 – eller i alt ca. 1,5 mia. kroner.

Stor øko efterspørgelse overalt i Danmark

Både Dansk Supermarked og Coop meddeler, at væksten i salget af økologi er mest markant udenfor de store byer i øjeblikket.

“Procentmæssigt vokser salget fra Dagli’Brugsen og Fakta, som hovedsageligt ligger i de mindre byer og landområderne, mest markant lige nu. Det er stadig i de store byer, der bliver solgt mest økologi, men udviklingen på det seneste viser meget tydeligt, at forskellen mellem land og by bliver mindre. Økologi bliver efterspurgt overalt,” siger Thomas Roland, ansvarlighedschef hos Coop, som samtidig vurderer, at det i høj grad handler om øget tilgængelighed.

“Butikkerne er blevet bedre til at få de økologiske varer ud alle vegne og ikke kun i byerne, hvor vi ved, der kan sælges meget økologi – og det viser sig så, at der faktisk har været et uopfyldt ønske om økologiske varer i de områder. I øjeblikket arbejder vi med at give butikkerne endnu bedre mulighed for at tilpasse deres vareudvalg specifikt til den lokale efterspørgsel. Jeg tror derfor, vi vil se, at der kommer endnu mere økologi på hylderne i butikkerne i landområderne” tilføjer han.

Økologi er blevet et naturligt valg

Hos Føtex, en kæde under Dansk Supermarked, er efterspørgelsen efter økologi også bredt sig.

“Vi oplever en markant vækst i salget af økologiske varer over hele landet. For mange er økologien blevet et helt naturligt pejlemærke, når de handler ind, og det er med til at løfte økologien i stor stil. Og vi kan se, at udviklingen gør sig gældende over hele landet,” siger Tore Nederland, sortimentschef i føtex og uddyber:

“Vi ser klart, at kunderne i større og større grad vælger økologi, også når de køber eksempelvis kød, pålæg og kolonialvarer. Mælk samt frugt og grønt er naturligvis fortsat de største øko-hits, men tendensen er ved at sprede sig til langt de fleste fødevare-kategorier”.

Forfatter: Redaktionen på ecolove