Ingeniører har udviklet en måde at bruge et biprodukt fra kulkraft til at erstatte Portland cement

Portlandcement er et vigtig komponent i beton. Desuden er det brugt til at binde de øvrige komponenter af beton sammen. Alligevel er produktionen en stor bidragende faktor til kuldioxid i atmosfæren. Nu har ingeniører ved Rice Universitets Multiscale Materials Lab udviklet et betonbinder lavet af fly ash ( fine partikler af brændt brændstof ), der kan erstatte Portland cement som et bindemiddel i beton.

Fly ash er et biprodukt, der produceres ved forbrænding af kul. Den indeholder små mængder silicium og aluminium og har længe været brugt som et additiv i cement. Anvendelsen af ​​fly ash som bindemiddel i cement kræver imidlertid også tilsætning af dyre og miljøskadelige kemiske aktivatorer. Rice-ingeniører brugte i deres forskning sofistikerede statistiske analyseteknikker. Dette tillod forskerne at finde den optimale balance mellem fly ash og andre komponenter. Derudover tillod det også dem at oprette en beton, der bruger det mindste antal aktivatorer. Forskerne fandt, at det var muligt at anvende en billigere type fly ash i beton, med færre aktiveringskemikalier. Dette ville mindske miljøbelastningen såvel som omkostningerne ved betonproduktion.

Ifølge Rice Materials Scientist, Rouzbeh Shahsavari, giver arbejdet “en levedygtig vej til effektiv og omkostningseffektiv aktivering af denne type høj-calcium fly ash, der baner vejen for miljømæssigt ansvarlig fremstilling af beton.” Han foreslog også, at samme teknikker kan bruges til at vende andet industriaffald, såsom jordgranuleret højovne slagge undertiden også omtalt som GGBFS og Rice hulls, til miljøvenlige former for cement. Holdets fremtidige arbejde vil fokusere på at forbedre krympningen og holdbarheden af ​​fly ash cementen.

Kilde: www.rouzbeh.rice.edu
Email: [email protected]

Forfatter: Redaktionen på ecolove