Det kan være en god ide at holde igen med spegepølsen, rullepølsen, pateen, bacon og den kogte skinke. Kødprodukter til pålæg indeholder nemlig ofte nitrit, som kan være kræftfremkaldende.

Fødevarestyrelsen råder til at man sparer på kødpålægget. Faktisk bør du højst spise ét stykke spegepølse, rullepølse eller andet kødpålæg om dagen – eller eventuelt reservere pålægget til særlige dage.

Det meste kødpålæg indeholder nemlig nitrit – et konserveringsmiddel der kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet.

Nitrit bruges i kødprodukter for at hæmme udviklingen af den bakterie, der kan føre til den farlige pølseforgiftning, også kaldet botulisme. Konserveringsmidlet er også med til at danne den røde farve i saltet kød, som for eksempel spegepølse og rullepølse. Og så er det med til at forhindre en harsk smag i kødprodukter.

Og brugen af nitrit er faktisk helt lovlig i EU, men i Danmark er der ingen af de økologiske kødproducenter der bruger konserveringsmidlet.

Siden 1995 har der i Danmark været særregler for anvendelse af nitrit i bacon, pølser, skinke og kødpålæg. Også udenlandske kødprodukter, der sælges i Danmark, skal overholde de danske grænseværdier. EU tillader hele 150 mg nitrit per kilo kød, mens der i Danmark kun må tilsættes 60 mg nitrit per kilo kød.

Men hvis du helt vil undgå nitrit er det bedst at gå efter danske, økologiske kødprodukter. Ellers er der også den italienske skinke prosciutto, som efter reglerne skal produceres uden nitrit, og det samme gælder spanske Ibéricoskinker.

Brug også gerne kød fra aftensmaden til pålæg – for eksempel frikadeller, hakkebøf, kylling, fisk eller fiskefrikadeller. Det er nemlig mest i bacon og kødpålæg som spegepølse, rullepølse, saltkød, kogt skinke, hamburgerryg, pate og roastbeef, at der bliver tilsat nitrit.

Nitrit kan findes på ingredienslisten som E-numrene E 249 og E 250, så hold øje med etiketten hvis du ikke vil have nitrit med hjem i køleskabet.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk