Yaconsirup er et naturligt sødemiddel fra Sydamerika. Den er lavet af Yacon roden, der vokser i Andesbjergene i Peru

Det kan også dyrkes i andre dele af verden med lignende klimaer. Den søde del af planten er roden, og den indeholder FructoOligoSaccharide (F.O.S.) en type opløselig fiber. Det indeholder også inulin og en lille mængde almindeligt sukker.

Det kaldes undertiden Peruvian Ground Apple. Roden kan skæres i skiver og spises rå. Det smager lidt som et æble, men sødere. Siruppen har en meget lækker karamelsmag og er cirka halv så sød som honning eller ahornsirup.

Fordele:
FructoOligoSaccharide sukkerne i Yacon er ikke fuldstændig fordøjet. Kroppen behandler dem som opløselige fibre, og de passerer ind i tarmene, hvor de giver en gavnlig masse, der hjælper med at flytte affald gennem tarmene. Derudover fremmer det gæring af gavnlige bakterier i tarmen. Derfor giver det kun cirka en tredjedel af sukkerens kalorier – 1 gram Yacon = 1,5 kalorie. En anden stor fordel er det næsten nul glykæmisk indeks, der gør det velegnet til diabetikere. Test har også vist andre fordele, herunder regulering af blodsukker, insulinniveauer og forbedring af kolesterol niveauet.

Anvendelse:
Som sødemiddel er det ikke særlig nyttigt. Det er dyrt, ikke særlig sødt, og har en særpræget smag som minder om figner. Derudover har den medicinske kvaliteter, hvoraf det ene er forstoppelse, men hvis det overdrives, kan det føre til løs afføring. Det kan naturligvis ikke erstatte dit almindelige sødemiddel.

Det er blevet hyldet som et vidunder vægttab supplement. I 2013 præsenterede Dr. Oz på sit show det som et “potentielt nyt vægttabsværktøj” og præsenterede resultaterne af sine egne tests på en gruppe kvinder i 28 dage med positive resultater.

Dette ser ud til at understøttes i kliniske forsøg.

Dr. Ray Sahelian præsenterede et resumé af klinisk afprøvning, hvoraf nogle understøttes af brugen af yaconsirup som et vægttabtilskud.

Det maksimale anbefalede daglige forbrug af yaconsirup er cirka 20 g per dag for en gennemsnitlig person.

I et klinisk forsøg fik 40 kvinder cirka en teskefuld sirup cirka en time før hvert måltid i 120 dage. De blev også rådgivet i at holde fast i en fedtfattig kost. Resultaterne viste vægttab samt forbedrede indikatorer for kolesterol og insulinrespons. Resultaterne var imponerende, men andre faktorer kan have påvirket resultatet. Selv om det ville være tåbeligt at prise det som et nyt mirakel-vægttabtilskud, kan det have en nogle milde fordele, hvis det tages på ovennævnte måde, for at hjælpe med at reducere appetitten og stimulere stofskiftet.

Bekymringer:
Fordi det er en præbiotisk og forårsager gæring i tarmkanalen, kan det også forårsage gas og oppustethed. Dette er normalt harmløst, men alligevel bør man sørge for at undgå overdreven forbrug. Over tid vil kroppen tilpasse sig og større mængde kan forbruges uden bivirkninger. En teskefuld per dag bør ikke forårsage noget problem, og dette kan gradvist øges til 5 teskefulde om dagen. Dette er den øvre anbefalede daglige grænse.

Hvor dyrt?
Det bruges normalt ikke som et sødemiddel, mere for dets sundhedsmæssige fordele. Dette er lige så godt fordi det er meget dyrt og koster omkring 130 kr for 130 ml.

Konklusioner for yaconsirup:
Fantastisk naturligt sødemiddel med unikke egenskaber. Det er præbiotisk og indeholder nyttig opløselig fiber. Men på grund af fiberindholdet bør overdreven forbrug undgås. (Det samme gælder hvedeklid!) Det er egnet eller endog gavnligt for diabetikere, og det er ufarligt for tænderne. Det har et lavt kalorieindhold, lavt glykæmisk, naturligt sødemiddel med gavnlige egenskaber. Det er endnu ikke almindelig kendt i den vestlige verden, men det skal blive meget populært i fremtiden, da dets kvaliteter vil blive mere almindeligt kendt. Til vægttab og medicinske formål tag en teskefuld timen før måltider. Tag ikke mere end 5 teskefulde om dagen.

Forfatter: Redaktionen på ecolove