H&M seneste kollektion er lavet af ananasblade, appelsinskræller og alger.

Bortskaffelse af affald herunder beklædning kan være en kæmpe belastning for klimaet og miljøet; dette forsøger H&M, en af verdens førende modevirksomheder nu at gøre noget ved med deres seneste Conscious Exclusive-kollektion. Materialerne i kollektionen er fremstillet af ananasblade, appelsinskræller og alger. På den måde, hvis varerne skulle ende på lossepladsen, vil de kunne nedbrydes over tid.

Dette er H&Ms niende Conscious Exclusive-kollektion, og linjen indeholder premium-pieces, der er noget dyrere end deres andre kollektioner. Brandet lancerede sin første miljøbevidste kollektion i april 2012, hvor alle enhederne blev fremstillet af slidstærke materialer som økologisk bomuld, hamp og genbrugspolyester. Nu otte år senere, er H&M begyndt at eksperimenterer med alternative samt mere kreative materialer.

Bag fremstilling processen ligger en eksakt videnskab der involvere omdannelsen af ananasblade, appelsinskræller og alger.

  • Ananasbladene vil fungere som H&M’s alternativ til læder, og det er lavet af ananasbladets fiber. Producenten bag Piñatex forklarer på sit website, at fiberen normalt enten brændes eller smides ud efter frugten er høstet, så udnyttelsen giver bønderne en ekstra indkomst kilde. Dette gør piñatex ikke kun miljøvenlig, men også socialt ansvarlige.
  • Orange Fiber har samme følelse som silke, og stammer fra affaldet efter appelsinskræller. Producenterne af Orange Fiber forklarer på sit website, at skrællerne normalt vil blive smidt ud, så denne proces hjælper med at spare på affald.
  • BLOOM foam. er et skum lavet af alger, som bruges til sko. Virksomheden hævder at de hjælper med at rense miljøet og sænke forbrugernes afhængighed af fossile brændstoffer. Mange af de såler, der findes i dine sko, er lavet af petroleum, som er ødelæggene for miljøet, når de bliver smidt ud. Ifølge BLOOM Foam er sko fremstillet med materialet resultatet af 225 flasker filtreret vand, der er vendt tilbage til miljøet, og 21 balloner af C02 der ikke rammer atmosfæren.

H&M Conscious Exclusive kollektion, der indeholder disse materialer, er allerede til salg i deres butikker. Kollektionen er en skøn blanding af sommertøj, der byder på alt fra patchwork cowboy støvler, til bukser, maxi kjoler, til højtaljede brede hvide bukser.

Med denne kollektion forsøger H&M at skabe et grønnere image, hvilket er fantastisk, men hvad med resten af H&M tøj?

Ifølge en pressemeddelelse fra H&M er 57 procent af alle materialer, der anvendes af H&M-gruppen, økologiske, genbrugte eller bæredygtige. Dette er en stigning på 35 procent fra sidste år. Når man ser på bomuld alene, er 95 procent af den bomuld, der anvendes i H&M’s produktioner, enten genbrugt eller bæredygtig. Virksomhedens mål er at øge denne procentdel til 100 procent frem mod 2030.

Kilde: H&M

Forfatter: Redaktionen på ecolove