De fleste af os er opdraget til at børste tænder med b.la. Colgate, Zendium samt Oral-B, og ja listen er mange, men faktum er at disse tandpasta er tilsat ingredienser, som nok har en aktiv effekt i tandpastaen, men som hverken er nødvendige eller gode for os.

Disse ingredienser er:

  • Glycerin
  • SLS (Sodium Lauryl Sulfate) eller SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate)
  • Fluor (natriumflorid)

Glycerin i tandpasta

De fleste tandpastaer indeholder glycerin. Glycerin i tandpasta virker sådan, at den klistrer til tænderne og derfor hæmmer den naturlige vedligeholdelse af tandemaljen, der dannes og holdes vedlige af enzymer og mineraler.

SLS/SLES i tandpasta

SLS/SLES er skumdannende ingredienser, som udledes af kokosolie. De bruges blandt andet i bremse- og frostvæske og desværre også i en masse plejeprodukter som tandpasta, shampoo, boblebad og sæbe. Der er belæg for, at stoffet ikke blot er allergifremkaldende, men også kræftfremkaldende.

Flour i tandpasta

Fluor et et mineral, der menes at styrke tandemaljen og forebygge huller i tænderne. Men der findes to typer fluor. Fluorid som er tilsat den almindelige tandpasta. En fluorid der har været anvendt som rottegift – selvfølgelig i helt andre mængder en den vi kender fra tandpasta. Grøn te har et naturligt indhold af fluorforbindelser, som modvirker huller i tænderne. Endnu en grund til at drikke Grøn Te hver dag.

Denne hjemmelavet tandpasta indeholde kokosolie:

Kokosolie er rig på laurinsyre og er kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning

Derudover udvikler den ikke transfedtsyrer i samme omfang som mange andre olier, når den bliver udsat for høj varme, hvilket gør den velegnet til stegning. Olien er samtidig meget fugtgivende og kan let trænge ind i både hud og hår sammenlignet med andre olier.

Opskrift:

Ingredienser: 

  • 4 spsk kokosolie (stuetemperatur )
  • 1/2 tsk natron
  • 1/4 tsk himalayan salt
  • 10 – 15 dråber pebermynte, æterisk olie
  • 1 lille pose ActiGreen te (hvis du ønsker et naturlig indhold af fluor)

Fremgangsmåde:

  1. Du blander det hele i en lille krukke, med tæt låg. Stil kokosolien ved stuetemperatur, så den er nemmere at blande. Kom ikke tandbørsten ned i tandpastaen pga bakterier. Børst tænderne som du plejer og afslut med at “klemme” tandpastaen ud i mellem tænderne, så der også bliver renset inde imellem tænderne.

Anvisning:

Klem en ært størrelse mængden af din tandpasta på din tandbørste. Børst ikke alt for hårdt. Ikke alt for længe. Lige nok til at gøre din mund “glad”. Skyl herefter.

Kilde: www.sund-forskning.dk

Forfatter: Redaktionen på ecolove