Julen er en tid, hvor der ikke bliver sparet på mad, gaver og pynt. Det er også tiden, hvor vi shopper mest i løbet af hele året. Et par af os, får lige et par smagsprøver af brunkager, som giver energi til den næste butik, der skal shoppes i. Hvorefter vi også lige skal huske at køre forbi supermarkedet, hvor vi skal købe alt maden, som skal serveres juleaften og til julefrokosten.

Det er næsten hvert år, at supermarkederne fortæller, at de har opnået endnu en rekord i julesalget. Dankortene bliver brugt uafbrudt hele måneden. Det er faktisk bevist, at danskerne bruger 4 procent flere penge på mad i december-måned, end de gør resten af året.

Derudover bruger vi faktisk 100.000 kilo gavepapir i juledagene, hvilket jo kræver energi, vand, træ og kemikalier at fremstille. Og når det kommer til julelysene, så bruger vi i Danmark 55 millioner kroner på strøm til julelys. Vi har omkring 1,5 juletræer i de danske hjem, hvoraf fem procent af dem er økologiske.

Efter juletiden, er der ikke kun sat spor på bankkontoen, men også på miljøet. Mens vi har slappet af mellem jul og nytår, må planeten på overarbejde for at følge med. Klimaforandringerne stiger med lynets hast, samtidig med at verdensbefolkningen vokser.  Og samtidig med at verdensbefolkningen vokser, så vokser fødevareindustrien og de materielle forbrug også.

Men når alt dette er sagt, så er der heldigvis en masse, som vi kan gøre for at hjælpe naturen. Vi må sammen hjælpe hinanden og inspirere hinanden til at holde jul som vi plejer, men med mere omtanke for kloden.

Derfor får du her et par gode råd.

  1. Lad være med at købe noget, som bare vil ende i skraldespanden. Skær alle overflødige julekøb fra, og brug i stedet pengene på gaver, som vil blive gemt og værdsat. Der er ingen grund til at købe en gave, som personen ikke kan bruge og derfor vil smide den ud, hvis den altså ikke kan byttes. Hvis du kender nogen, der ikke ved hvad de ønsker sig, så ’giv en ged’ hos Folkekirkens Nødhjælp, eller støt Børnefonden med ’en god undskyldning’. Disse gaveidéer kan også bruges som mandelgave eller raflegaver.
  2. Støt de økologiske salg og fisk med det bæredygtige blå MSC-mærke. Skån ålen, som er blevet en truet dyreart på grund af overfiskeri og køb sild i stedet. Det skal gæsterne nok overleve.
  3. Køb mindre eller begræns dit kød! Alt det kød som vi køber, sætter spor helt ovre i regnskovene på den anden side af kloden. Det er nemlig her, at der bliver dyrket soja, som bruges til dyrefoder. Vores indkøb har også betydning i Indonesien og Malaysia, hvor der bliver dyrket palmeolie, en produktion som også rydder store dele af regnskoven. Palmeolien bruges i kager, margarine, chips og chokolade.
  4. Undgå madspild, smid ikke resterne i skraldespanden, spis resterne de næste par dage eller donér maden til dem, som vil sætte pris på et ekstra måltid.
  5.  Gør som i gamle dage – lad risengrøden koge færdig i sengen i stedet for på komfuret. Når risene og mælken har kogt cirka fire minutter, så put gryden lunt og varmt i sengen med dynen eller med et tæppe omkring sig. Lad grøden putte og hygge sig der, og den vil være færdig inden for to timer. Dette gamle trick sparer både på elregningen, men den sørger også for, at mælken ikke koger over, og du har samtidig tid til mange andre ting, når du ikke er tvunget til at holde øje med komfuret.
  6. Spar på gavepapiret og sørg for at det bliver genbrugt – det sparer på klodens træer. Sørg for at købe gavepapir, der er lavet af genbrugsmateriale, du kan kende det på FSC-mærket. Du kan også bruge retro-stilen, og pakke dine gaver ind i avispapir. Med et flot gavebånd, så kan det faktisk se rigtig fint ud!
  7. Når i skal rundt til familie og venner i juletiden, brug da de offentlige transportmidler, eller sørg for at fylde bilen helt op.
  8. Brug færre lys i juletiden og brug gerne de energivenlige lys både når det gælder elektroniske og stearinlys. Kloden har stadig hedetur, også selvom det er koldt i Danmark.
  9.  I H.C. Andersens eventyr om ’Grantræet’, bliver det stolte træ sat på loftet efter juleaften. Men det er faktisk bedre at bruge træet til flis i haven eller til overdækning af bedene.

Vi har en stor magt som forbrugere, med de industrier vi støtter og hvilke vi ikke støtter. De industrier vi støtter, har mulighed for at vokse sig større med vores støtte. Det vil videre sende signaler om, hvad det er vi ønsker til politikerne.

Måske vil disse råd kræve en smule mere tid, men det vil helt sikkert gøre en forskel for planeten.

Forfatter: Redaktionen på ecolove