Der er ingen grund til at bekæmpe diverse ukrudt og skadedyr i haven med gift. Sprøjtegiftene vil nemlig på længere sigt være med til både at skade dyrelivet og forurene grundvandet.

Men danskerne lader sig ofte forføre af butikkernes produkter, der alle sammen lover en nem og hurtig bekæmpelse af plagerne og mere tid til at nyde haven. I 2011 købte danskerne mere end 120 tons sprøjtegift til privat brug. Her snakker vi om produkter i kategorierne; plænerens, mosmidler, ukrudstmidler, insekt-, myre og sneglegift.

Det er muligt at danskernes privatforbrug af sprøjtegift kun udgør 2,5% af det samlede forbrug, men koncentreret brug på små arealer øger risikoen for forurenelse af grundvandet. Region Midtjylland foretog sammen med Århus Kommune en undersøgelse af grundvandet under en lille by fyldt med parcelhuse. Resultaterne viste at grundvandet var fyldt med en bred vifte af forskellige sprøjtegifte.

Sprøjtegifte er med til at ødelægge de naturlige betingelser for dyrelivet. Alt fra insekter, padder, fugle og andre dyr bliver berørt, da sprøjtegifte påvirker hele fødekæden. Derfor vil en have uden giftbrug have et rigere dyreliv samt også være et fristed for dyrelivet.

Derudover giver manuelt havearbejde masser af motion og bedre samvittighed.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Danmarks naturfredningsforening