Forskere bruger et nyt filter lavet af maneter mucus; slim fra gopler, for at reducere plastaffald fundet i havvand

Forskere fra 15 videnskabelige institutioner på tværs af otte lande samarbejder i et projekt kaldet GoJelly, der sigter mod at udvikle en gelatineøs opløsning til plastforurening i havet. Projektet startede i 2017 og modtog fire års finansiering fra EU’s Horizon 2020 forskning og innovation program samt er det GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research i Kiel, Tyskland som koordinerer projektet.

Den nye løsning til at minimere plastaffald i havvand bruger et mikroplastikfilter lavet af slim fra gopler. Dr Dror Angel, laboratoriechef ved University of Haifa’s Department of Maritime Civilizatons, har ledet et team af forskere til at oprette filteret. Forskerne vil også teste goplers egnethed som gødning eller fiskefoder.

De næste faser vil omfatte testning af forskellige plastpartikler og indkøb af et stort antal gopler fra havet. Udover at reducere plastforurening vil projektet skabe flere arbejdspladser for kommercielle fiskere til at høste gopler i lavsæsonen. Dr Jamileh Javidpour, projektkoordinator fra GEOMAR, sagde: “Vi håber, at vi ikke kun vil udvide vores viden om gopler og deres liv, men også lægge grunden til innovative og miljøvenlige nye produkter, der i sidste ende vil skabe nye arbejdspladser”. Projektets interessenter – herunder industripartnere og kommercielle fiskere – vil teste prototypen i norske, baltiske og middelhavs have.

Mange faktorer, herunder klimaændringer og menneskelig indvirkning, forstyrrer det økosystemmerne i havene. Plastforurening er en nøglefaktor i det faldende antal fisk. GoJelly-projektet er en af ​​mange innovative løsninger, der søger at vende effekten af ​​disse farer.

Hvilke andre løsninger kan også hjælpe med at beskytte havets liv?

Kilde: www.gojelly.eu
Kontakt: [email protected]