Industrielt landbrug er et system med en udløbsdato. Det er kun et par årtier gammelt, men start bare med at tilføje de miljøomkostninger, vi pådrager os ved dette ødelagte system – flere og mere forurenede vandveje, rydning af skove, umenneskelig behandling af husdyr og megatons drivhusgasser. Det er simpelthen uholdbart

Så mange af de fødevarer, vi spiser hver dag, sprøjtes igen og igen med pesticider, inden de lander på vores bord. Der er et stigende antal undersøgelser, der har forbundet visse pesticider med øget kræftrisiko og med sygdomme som Parkinsons og Alzheimers, især blandt dem med høj eksponering.

Ufødte børn er særligt sårbare, fordi pesticider også har været forbundet med fosterskader. Hvad de fleste ikke ved, er forbindelsen mellem GMO’er og pesticider: Stigningen i genetisk manipulerede afgrøder i de sidste par årtier er en af ​​de vigtigste drivkræfter for øget anvendelse af pesticider og kemikalier i landbruget.

Faktisk fremmer genetisk manipulerede afgrøder direkte en industriel og kemisk-intensiv model for landbrug, der er skadelig for mennesker, miljøet og dyrelivet. På grund af virksomhedens pres nægtes millioner af os retten til at vide, hvor GMO’er forekommer i fødekæden.

Obligatorisk GMO-mærkning er kun reglen i en håndfuld lande. Kæmpe landbrugsfirmaer insisterer på, at GMO-afgrøder ikke er skadelige for mennesker, men verden har simpelthen ikke nok bevis til at gøre det absolutte krav. GMO-afgrøder er kun gået mainstream i de sidste 20 år. Derudover bør gigantiske landbrugsfirmaer ikke have ret til at eje den genetiske sammensætning af en bestemt majsstamme eller soja eller i det væsentlige patenteret.

Vi bør ikke acceptere en verden, hvor kemiske giganter går efter små landmænd, fordi et patenteret frø ved et uheld blæste ind i deres mark og omdannede deres afgrøder. GMO’er truer landmændenes uafhængighed med at levere mad til os alle og sørger for deres suverænitet over, hvad de skal dyrke.

Hvad du bør vide:

  • Obligatorisk GMO-mærkning er reglen i 64 lande, men store markeder som USA, Canada, Argentina og det meste af det kontinentale Afrika kræver ikke det.
  • Monsanto er verdens største producent af GMO-frø, der er designet til at modstå det giftige ukrudtsmiddel RoundUp, der også sælges af Monsanto. Som et resultat er brugen af giftige herbicider som Roundup steget 15 gange siden GMO’er blev introduceret. Glyphosat, den aktive ingrediens i RoundUp, blev omklassificeret som et sandsynligt kræftfremkaldende middel af Verdenssundhedsorganisationen(WHO).
  • Brug af pesticider er steget med 404 millioner pund fra det tidspunkt, hvor genetisk manipulerede afgrøder blev introduceret tilbage i 1996.

Hvad du kan gøre:

Hjælp med at starte en øko-madrevolution – Køb ikke fødevare hvor GMO indgår. Brug ikke pesticider i din have.

Kilder: https://www.greenpeace.org/international/publication/7113/pesticides-and-our-health/

Foto kilde: fotokostic

Forfatter: Redaktionen på ecolove